Aktualno
StoryEditor

Osiguranje od požara u ukupno zaračunatoj premiji iznosi tek 6,6 posto

27. Srpanj 2017.

U ukupno zaračunatoj premiji u Hrvatskoj za 2016. godinu osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjeluje sa 6,6 posto, istaknuto je u izvješću Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) u kojem se ukazuje na važnost osiguranja imovine u svijetlu teških posljedica požara koji su prošli tjedan opustošili dijelove Dalmacije.

HUO podsjeća kako je prošli tjedan samo na području Splita izgorjelo više od 200 hektara maslinika te 40 hektara vinograda i voćnjaka.

>>>Može li vatrogasna oprema spriječiti suvremene požare

-Štete se broje u milijunima kuna. Sličnoj situaciji svjedočili smo i u nedavnoj prošlosti, za vrijeme velikih požara na Korčuli i Pelješcu te katastrofalnih poplava u Gunji, u kojima su ljudi izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život, navodi se u priopćenju HUO-a.

Ističe se kako je svrha osiguranja imovine naknaditi štetu na imovini zbog nastanka osiguranog slučaja, bilo da se radi o prirodnim nepogodama, ljudskom propustu ili namjerno nanesenoj šteti. Osim isplate naknade u slučaju pretrpljene štete, svrha je imovinskih osiguranja i povećavanje ekonomske stabilnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini. Osiguranje ujedno ostvaruje važne društvene funkcije, jer što je veća zastupljenost osiguranja to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincima i poduzećima, primjerice kod požara i poplava, navodi se.

Napominje se i kako imovinska osiguranja nude različite mogućnosti ugovaranja osiguranja za rizike kao što su požar, potres, poplava, provalna krađa, potom osiguranje usjeva i nasada, stvari kućanstva, životinja, objekata u izgradnji i ostalo.

>>>Tolušić najavio stopostotnu isplatu štete na opožarenim zemljištima i potpore za njihovu obnovu

Osiguranje od požara, primjerice, pokriva štete na imovini koje su posljedica osnovnih opasnosti nastalih od požara i udara groma, eksplozija, tuča (grad) i slično, a uz osiguranje od požara, moguće je dopunski ugovoriti i osiguranje od opasnosti prekida rada uslijed požara, koje pruža osigurateljnu zaštitu za štete nastale prekidom rada zbog uništenja, oštećenja ili nestanka osiguranog predmeta.

Međutim, prema podacima HUO-a u ukupno zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2016. godinu, osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjeluje sa 6,6 posto, dok u strukturi likvidiranih šteta osiguranje od požara i elementarnih šteta iznosi 4,1 posto.

HUO ukazuje i na važnost osiguranja poljoprivrednih usjeva i nasada sa svrhom zaštite od mogućih elementarnih i drugih nepogoda, jer se radi o visoko rizičnoj proizvodnji.  Osiguranje usjeva i nasada uključuje pokriće od osnovnih opasnosti, kao što su tuča, požar, udar groma. Međutim, osiguranje usjeva i nasada u ukupno zaračunatoj bruto premiji za 2016. godinu sudjeluje sa 1,47 posto.

19. travanj 2024 02:40