Aktualno
StoryEditor

Osijek postaje regionalno središte ICT-a

21. Ožujak 2018.

Čelnici osječke gradske uprave izrazili su u srijedu zadovoljstvo jer je tvrtka Ericsson Nikola Tesla najavila je da u Osijeku namjerava otvoriti razvojno-istraživački centar u kojem bi se u idućih nekoliko godina trebalo zaposliti oko 300 ljudi.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je to "dokaz da gradska koalicija dobro radi jer - da nema dobre političke klime - ne bi bilo ni tog projekta".

>>>Šveđani ulažu 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj

"Ovime dokazujemo da nam je u prvom planu razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Vrkić.

Rekao je kako u tvrtki trenutačno radi 20 osoba na pripremnim radovima i da se traži odgovarajući poslovni prostor, a najavio je da će Ericsson Nikola Tesla u Osijeku u prvih godinu dana zaposliti stotinjak osoba te u sljedeće dvije do tri godine oko 300.

ICT park u Osijeku

Dogradonačelnica Žana Gamoš (HNS) najavila je da će se u Osijeku graditi i ICT park jer su u gradskoj upravi svjesni povećanja ICT sektora i tvrtaka koje se bave razvojem softwera te su odlučili izgraditi ICT zonu.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje ICT parka je 18 milijuna kuna, a oko 85 posto novca osigurano je kroz program integriranih teritorijalnih ulaganja, rekla je Gamoš te dodala je da će dolaskom Ericssona Nikole Tesle Osijek postati regionalno središte ICT sektora.

>>>Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

Integrirana teritorijalna ulaganja novi su mehanizam Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji je uveden radi jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskoga socijalnog fonda.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega ocijenio je da je "Ericsson Nikola Tesla" donio "vrlo pametnu odluku jer Osijek ima potencijal, stručne kadrove, Sveučilište i mlade ljude koji mogu iznijeti takav projekt".

16. travanj 2024 22:53