30. kolovoz 2018.

Osijeku 40 milijuna eura iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja

Za projekte iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja za područje urbane aglomeracije Osijek, koja obuhvaća taj grad i 18 jedinica lokalne samouprave, na raspolaganju je 40 milijuna eura iz europskih fondova, a Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova za tehničku pomoć osiguralo je više od 11 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknuto je u četvrtak na početnoj konferenciji projekta.

>>>Za razvoj ruralnog turizma u Osječko-baranjskoj županiji 250 tisuća kuna

Procjenjuje se da će osječka urbana aglomeracija do kraja 2019. ugovoriti od 80 do 90 posto planiranog novca. Najveći je projekt rekonstrukcija osječke povijesne gradske jezgre Tvrđe, čija je vrijednost 8,5 milijuna eura, a trajat će gotovo četiri godine uz cjelovitu obnovu komunalne infrastrukture, istaknula je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.

Pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević rekla je kako će jedan od projekata u Osijeku biti i izgradnja IT parka, koji se već dugo planira i čijom će se realizacijom ostvariti "specijalizirana poduzetnička infrastruktura koja će gradskim tvrtkama iz IT sektora omogućiti nastavak i širenje poslovanja".

>>>Država dijeli 279 milijuna kuna malim poljoprivrednicima, 15.000 eura po poljoprivredniku

Dodala je kako je za gospodarstvo na tom području važna i izgradnja gospodarskog centra, koji će uključivati i novi sajamski prostor, što će se realizirati u suradnji s Osječko-baranjskom županijom. Načelnica Sektora za urbani razvoj Ministarstva regionalnog razvoja Darija Magaš rekla je da je projektom tehničke pomoći aglomeraciji Osijek osigurano više od 11 milijuna kuna kako bi se ojačali potrebni kapaciteti za realizaciju projekata i kako bi se što kvalitetnije iskoristio novac koji je na raspolaganju