• Pratite nas na:
19. kolovoz 2019.

Osnivač danskog JYSK-a, ‘Trgovac‘ Lars Larsen, preminuo u 71. godini

Lars Larsen – ili “Trgovac”, kako je bio poznat među kolegama – preminuo je danas u svom domu nedaleko od Silkeborga, u Danskoj, u krugu najbližih članovima svoje obitelji. Ostavio je iza sebe ženu Kristine, njihovo dvoje djece i četvero unučadi.

“Danas smo izgubili našeg oca, supruga i djeda, a Danska je izgubila uistinu izvanrednog trgovca. Svima će nam nedostajati i ovo je velik gubitak no dat ćemo sve od sebe da nastavimo dalje u razvoju njegovog impresivnog životnog djela,” rekao je sin Larsa Larsena, Jacob Brunsborg, koji je u lipnju nakon povlačenja njegova oca preuzeo poziciju predsjednika Lars Larsen grupacije, stoji u priopćenju iz kompanije.

Ranije ove godine, Lars Larsen je odigrao ključnu ulogu u proslavi JYSK-ove 40. obljetnice, što je obilježeno u skladu s njegovim duhom, kada je osobno presjekao vrpcu za otvaranje prve JYSK trgovine u Irskoj, upotpunjujući time prisustvo JYSK-a u svim većim europskim zemljama.

Kao osnivač JYSK-a, Lars Larsen je bio zaštitno lice kompanije do lipnja 2019., kada mu je dijagnosticiran rak jetre, nakon čega je ulogu predsjednika Lars Larsen grupacije prepustio svom sinu, Jacobu Brunsborgu.

Rad na kontinuiranom uspjehu JYSK-a nastavit će se kao i do sada s Jan Bøghom kao izvršnim direktorom i predsjednikom.

“Prije nego što je odstupio s mjesta predsjednika grupacije Lars Larsen je bio uključen u donošenje odluke o spajanju dviju neovisnih poslovnih jedinica JYSK grupacije u jednu. Nastavit ću usmjeravati svoju energiju na ovaj vrlo važan zadatak kako bismo osigurali da u roku od nekoliko godina imamo ujedninjen i još snažniji JYSK, koji će u duhu Lars Larsena i dalje pružati izvrsne ponude za naše kupce,” kaže Jan Bøgh.

Otkako je JYSK proširio svoje poslovanje iz Danske na Njemačku daleke 1984., JYSK grupacija je podijeljena na dva entiteta: JYSK Nordic, koji posluje u trgovinama u dvadeset zemalja, te DÄNISCHES BETTENLAGER, koji posluje u trgovinama u sedam zemalja. Preostalih 25 zemalja dio su koncepta JYSK franšize.

JYSK je međunarodni lanac trgovina sa skandinavskim korjenima koja prodaje sve za dom. Prva trgovina otvorena je 1979. u Danskoj, a danas JYSK broji preko 2800 trgovina sa 23 000 zaposlenih u 52 države. U Njemačkoj i Austriji posluje pod imenom Dänisches Bettenlager, a u ostatku svijeta pod imenom JYSK.  Godišnji promet grupacije iznosi oko 3,58 milijardi eura.

JYSK u Hrvatskoj ima 43 trgovine, i zapošljava oko 400 ljudi. Lani je sa 21 posto rasta stigao do 517 milijuna kuna prihoda uz dobit od 50 milijuna kuna.