Aktualno
StoryEditor

Osnivač Ebaya ulaže pola milijuna dolara u testiranje bezuvjetnog temeljnog dohotka

10. Veljača 2017.

U Silicijskoj dolini sve je više zagovornika ideje bezuvjetnog temeljnog dohotka s obzirom na to da uvođenje robota u poslovanje prijeti radikalnoj promjeni prirode posla. Najnoviji pristaša tog koncepta je Pierre Omidyar, osnivač Ebaya. Njegova filantropska investicijska tvrtka, Omidyar Network najavila je u srijedu da će izdvojiti gotovo pola milijuna dolara za grupu koja će testirati sustav dodjele temeljnoj dohotka u Keniji, piše Mashable.

>>>Finska počinje s isplatom temeljnog dohotka za nezaposlene

Bezuvjetnim temeljnim dohotkom vlada bi svakom građaninu trebala jamčiti određenu svotu novca tijekom godine bez ikakvih dodatnih uvjeta. Ideja se temelji na tezi da bi takav program otklonio ekonomski stres koji stvara automatizacija kojom se ozbiljno smanjuje potreba za radnicima. Slične teorije postoje stoljećima, ali njihovi pristaše nikada nisu uspjeli uvjeriti vladu da im da priliku. Stoga jedini podaci o učinku teorije dolaze iz nekoliko nepovezanih eksperimenata koji su se proveli tijekom godina.

>>>‘Prekarna’ Škotska razmatra bezuvjetni dohodak

GiveDirectly nastoji doći do novih saznanja jednim od najvećih testova sustava temeljnog dohotka u povijesti. Oni su nedavno pokrenuli 12-ogodišnji pilot program u kojem planiraju davati redovite stipendije grupi od 6 000 Kenijaca tijekom cijelog trajanja projekta. S time da će oko 20 000 Kenijaca za potrebe testiranja primiti barem nešto gotovine. Omidyar Network se nada da će se primjenom teorije temeljnog dohotka razmotriti njezina implementacija.

>>>Hrvatski fintech startup Oradian otvara ured u Južnoafričkoj Republici

Osnivač Ebaya nije jedini tehnološki magnat koji podupire realizaciju ove teorije. Predsjednik startup inkubatora Y-Combinator Sam Altman i suosnivač Facebooka Chris Hughes uložili su 10 milijuna dolara u sličan istraživački projekt. Tijekom proteklih mjeseci niknula su brojna istraživanja o temeljnom dohotku s obzirom da nailazi na sve veću podršku javnosti.

19. travanj 2024 22:46