08. ožujak 2019.

Osnivači obiteljskih tvrtki u mirovini: Vjerujte onima kojima ostavljate vodeće pozicije u tvrtki

Nakon što osnuju tvrtku, naprave uspješan biznis, neki osnivači odlaze u mirovinu. A što tamo rade pokušali su odgovoriti Ivan Bračić iz tvrtke PIP, Tomislav Cvetko iz tvrtke Oprema i Slobodan Marković iz tvrtke Comel iz Beograda.  Svi su oni osnivači svojih tvrtki i svi su u mirovini. Kako se danas predstavljaju upitani su na početku panela.

- Nikad se nisam ni predstavljao kao vlasnik, jer ne treba upravljati tvrtkom iz te pozicije. Danas je supruga vlasnica, a ja sam samo ponosni osnivač. Danas se više bavim društvenim radom, dok mi je najstariji sin direktor tvrtke – rekao je Ivan Bračić.

Tomislav Cvetko, koji je bio na čelu tvrtke Oprema koja se bavi proizvodnjom uređaja za ugostiteljstvo, trenutno je među pet najvećih proizvođača opreme u svijetu kazao je kako je sinu prepustio direktorsku poziciju prošle godine, dok je on sada samo član uprave.

- Danas dolazim samo na četiri sata na posao jednom tjedno, a proces tranzicije sam započeo prije više od deset godina. Od 2013. godine sin je preuzeo dobar dio brige oko poslovanja, posebno se to odnosi na prodaju – kazao je Cvetko.

Slobodan Marković iz tvrtke Comel već je deset godina u mirovini, pa kaže da se danas predstavlja samo svojim imenom, jer više nema nikakve funkcije u tvrtki.

- Sada dolazim u tvrtku kada želim i to najčešće samo da popijem kavu – rekao je Marković.

Za razliku od ostalih sugovornika, u njegovoj tvrtki direktorska pozicija nije popunjena članom obitelji.

- Direktor nam trenutno nije iz obitelji, ali je dugo radio kod nas i zaslužio je to mjesto predanim radom. Zadovoljan sam s odlukom da na direktorskoj poziciji imam čovjeka van obitelji koji je dobio učešće u vlasništvu. To mi je bio najbolji potez iako mi je i kći u tvrtki, ali ona je ekonomistica – rekao je Marković.

Danas svi oni uživaju u plodovima svog dugogodišnjeg rada i u tvrtkama borave samo iz vlastitih želja.

Svoja su iskustva i savjet za osnivače koji se spremaju u mirovinu saželi u nekoliko rečenica. Najbitnije je da se vjeruje ljudima kojima se ostavljaju upravljačke pozicije, te da se tvrtka pripremi za drugu generaciju vodećih ljudi, bili oni iz obitelji ili ne.

[caption id="attachment_377808" align="aligncenter" width="426"] Branimir Hebrang, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Hrvatski telekom više nije samo telekomunikacijska kompanija, ona je sada puno više – započeo je svoje izlaganje Branimir Hebrang. S tim je mislio da je HT sada jak i na ICT tržištu te da razvijaju rješenja za ta područja.

- Digitalizacija je pojam koji se često danas koristi, a najjednostavnija definicija je da je digitalizacija postupak ili proces kojim se nove tehnologije koriste kako bi se poslovni procesi unaprijedili i ubrzali - objasnio je Hebrang.

Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek digitalizacija nije zaživjela u potpunosti. DESI indeks koji mjeri razvijenost digitalnog gospodarstva i društva u EU to dokazuje. Prema njemu je Hrvatska na 22. mjestu od 28 članica EU.

- HT kako bi potaknuo digitalizaciju i kako bi ju ubrzao nudi rješenje u vidu platforme EDI (Electronic Data Interchange). To je elektronička razmjena dokumenta i prvi korak prema digitalizaciji. To je platforma pomoću koje se dokumenti između više kompanija razmjenjuju digitalnim putem uz minimalnu ljudsku intervenciju – rekao je Hebrang.