Aktualno
StoryEditor

Osnivačica ocijenime.hr: Savjetnička pozicija u javnoj upravi je ‘meka‘ za uhljebe

29. Siječanj 2019.

Iako će Sabor u srijedu raspravljati o Zakonu o državnim službenicima, dijelu paketa reforme sustava plaća i vrednovanja rada na temelju postignutih rezultata i stručnosti, to nije jedini pokušaj da se nešto popravi u nepreglednoj džungli hrvatske birokracije. Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević u rujnu 2018. je osnovala ocijenime.hr, web stranicu gdje je moguće anonimno ocjenjivati rad dužnosnika, državnih i lokalnih službenika te svih onih čiji se rad financira sredstvima poreznih obveznika. Njezin motiv za pokretanje stranice bio je pomaganje tisućama sugrađana koji se svakodnevno nalaze u raljama hrvatske birokracije.

- Ideja nije bila blatiti službenike i dužnosnike već poboljšati uslugu na način na koji su se poboljšale usluge u restoranima i apartmanima nakon pojave stranica poput Bookinga ili TripAdvisora – objašnjava nam Knežević.

- Puno puta mi se dogodilo da dođem na šalter i brutalno me ‘otkantanju‘ iako znaju da sam odvjetnica. Mogu misliti kako se tek ponašaju prema prosječnim građanima, kada su u stanju tako se ponijeti prema odvjetnici. Jedino što možeš učiniti u toj situaciji je žaliti se šefu, a šef je osoba koja je redovito politički postavljena na tu poziciju i kojoj nije važno što mi kao krajnji korisnici mislimo o usluzi, jesmo li zadovoljni, nego samo što njegov politički šef o njemu misli. Tako da pritužbe, ako do njih i dođe, padaju u vodu – dodaje Knežević.

Žalbe na dnu ladice

To znači da su se do sada mogle podnijeti pritužbe na rad, ali bi one završavale duboko na dnu neke ladice, ili kako se kod nas zna reći, ‘pojeo vuk magare‘. Stranica ocijenime.hr omogućava nezadovoljnim korisnicima da to svoje nezadovoljstvo javno izraze, pa ako se i ništa ne dogodi, ostaje neugoda za službenika jer je svima vidljivo da je određena osoba postupila neetično.

Reakcije na pokretanje ove stranice bile su različite ovisno o poziciji pojedinca u društvu. Tako su obični građani pozdravili ovakav vid ocjenjivanja službenika, dok je recimo, ministar uprave Lovro Kuščević rekao kako smatra da se ova stranica ruga službenicima i da je pogodna za plasiranje neistina o državnim službenicima.

Nema straha od građana

- Prosječan građanin ima probavne tegobe od same pomisli da mora ići nešto rješavati u upravu bilo javnu bilo lokalnu, muka mu je danima od pomisli kako će mu - i kad donese sve na što su ga uputili - redovito nedostajati ‘još jedan papir‘. Što se službenika tiče, oni koji dobro rade svoj posao pozdravili su ovakvu mogućnost. I njima je dosta kolega koji po cijele dane ništa ne rade, a primaju plaću, i još su k tome bezobrazni prema krajnjim korisnicima. Jedino čega se boje je da ne bi netko od njihovih kolega zloupotrijebio sustav da ih ocrni. Strahovi su dakle usmjereni samo na njihove vlastite kolege. Nitko od onih koji su me kontaktirali mi nije rekao da ga je strah građana – priča Knežević.

Veoma atraktivna stranica za sve koji imaju posla s javnom upravom najposjećenija je u velikim sredinama i gradovima, poput Zagreba ili Splita, dok manji gradovi ili nisu upoznati s postojanjem ove stranice ili su u potpunosti zadovoljni uslugom koju plaćaju porezni obveznici, što je zaista teško za povjerovati.

- Kada je stranica pokrenuta imali smo samo četiri grada u bazi, pa su samo građani iz tih gradova mogli ocjenjivati svoje službenike, a sada smo već narasli na 21 grad. Uz to, planiramo i nadograditi stranicu tako da se ocjene mogu davati i zaposlenima u ministarstvima i zavodima. Nadamo se da bi do ožujka mogla startati ta proširena verzija stranice – kaže Knežević.

Knežević kaže kako je zadovoljna s dosadašnjom posjetom stranice, ali točan broj građana koji su ocjenjivali ipak ne želi iznositi.

Pozitivne ocjene

- Mogu reći da smo izrazito zadovoljni odnosom broja registriranih korisnika (glasača) i broja službenika – smatra Knežević, pa dodaje kako prosjek ocjena nemaju, ali da postoji više dobrih nego loših ocjena.

- To pokazuje da se nisu ostvarili strahovi nekih službenika da će ljudi na ovu platformu dolaziti isključivo radi ‘pljucanja‘, već da je više onih koji žele pohvaliti nekoga za dobro odrađen posao – govori Knežević.

Popisivanjem svih tih silnih dužnosnika i službenika otkrile su se i neke zanimljive stvari, ali i mnoge koje su na rubu pameti.

- Recimo, imamo profesionalne fotografe zaposlene na puno radno vrijeme što nema nikakvog smisla. Ipak, najveći problem koji smo uočili je broj savjetnika koji dolaze u svim bojama, oblicima i veličinama. Ta savjetnička pozicija redovito donosi dobru plaću i nikakvu odgovornost, pa vidimo kako ta funkcija predstavlja ‘meku‘ za uhljebe i sve one koji se vole tako osjećati – zaključuje Knežević.

18. travanj 2024 10:52