Aktualno
StoryEditor

Osnovni uvjet za EU sufinanciranje je lokalni plan gospodarenja otpadom

23. Studeni 2017.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pozvalo je u četvrtak gradove i općine koje još nisu usvojile planove gospodarenja otpadom, a takvih je većina, da to što žurnije učine jer je donošenje tih planova preduvjet za korištenje sredstava Europske unije.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priopćilo je kako je zbog uspostave učinkovitijeg gospodarenja otpadom u Hrvatskoj osiguralo EU sufinanciranje projekata gospodarenja otpadom kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" na način da su u tijeku javni pozivi za EU sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta i sanaciju odlagališta otpadom. U narednom razdoblju bit će raspisani i javni pozivi za sufinanciranje izobrazno-informativnih aktivnosti koje su jedinice lokalne samouprave obavezne provoditi sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom kao i javni poziv za nabavu spremnika i ostale komunalne opreme.

>>>Đuro Horvat: Svojom tehnologijom pretvaramo otpad u gospodarski resurs

- Preduvjet za EU sufinanciranje nabave komunalne opreme bit će važeći plan gospodarenja otpadom jedinice lokalne samouprave te je, ukoliko žele koristiti raspoloživa EU sredstva, nužno da što žurnije, sukladno zakonskim obavezama, donesu planove gospodarenja otpadom, ističu u Ministarstvu.

Navode kako je prema službenim podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, zaključno s 30. listopadom ove godine, evidentirano 115 jedinica lokalne samouprave koje su usvojile plan gospodarenja otpadom sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji je snazi od srpnja 2013.

- S obzirom na broj od 556 gradova i općina vidljivo je da većina jedinica lokalne samouprave nema plan gospodarenja otpadom usklađen s odredbama Zakona, naglašavaju u Ministarstvu. Kako bi se osigurali osnovni preduvjeti za EU sufinanciranje podsjećaju da su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti lokalne planove gospodarenja otpadom kao i uspostaviti učinkoviti sustav gospodarenja otpadom na svojim područjima.

18. travanj 2024 20:55