Aktualno
StoryEditor

Osram povećao tromjesečnu dobit: Na dobrom smo putu, no jedna lasta ne čini proljeće

03. Svibanj 2017.

Njemački proizvođač rasvjetnih tijela Osram izvijestio je u srijedu da su im prihodi u drugom fiskalnom tromjesečju porasli gotovo 10 posto te su povisili zacrtanu stopu njihova rasta u cijeloj fiskalnoj godini.,  višim prihodima u drugom fiskalnom tromjesečju, povisivši ujedno zacrtane ciljeve za cijelu fiskalnu godinu.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem ožujka kompanija je zabilježila prihode od 1,05 milijardi eura. Temeljna operativna marža iznosila je 17,4 posto.

U tvrtki sada očekuju da će u cijeloj fiskalnoj godini zabilježiti sedam do devet posto više prihode dok su prethodno procjenjivali njihov rast na pet do sedam posto.

>>>Iskon predstavio Smarthome – inovativni sustav za upravljanje domom

Napominju ipak kako je još prerano za podizanje srednjoročnih ciljeva. Trenutno ciljaju na prihode u 2020. godini u rasponu od pet do 5,5 milijardi eura, te na dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 900 milijuna do milijardu eura. Zarada po dionici trebala bi iznositi oko pet eura.

Usporedbe radi, u prošloj fiskalnoj godini prihodi su im iznosili 3,8 milijardi eura, EBITDA 621 milijun eura a dobit po dionici 3,83 eura.

"Naši ciljevi do 2020. godine su vrlo ambiciozni", kazao je novinarima putem konferencijskog poziva izvršni direktor Olaf Berlien. "Na dobrom smo putu ... no jedna lasta ne čini proljeće", dodao je.

19. travanj 2024 18:33