Korona i biznis
14. ožujak 2017.

Ostaci nacizma u bečkoj psihijatrijskoj bolnici

Stotine mladih bolesnika u psihijatrijskoj klinici u Beču, poznatom centru za program eutanazije Trećeg Reicha, bile su zlostavljane do 1980-tih godina zbog toga što bolnica nije raskinula s ideologijom i osobljem iz nacističkog razdoblja, otkrili su austrijski znanstvenici.

Zlouporaba sedativa, luđačkih košulja, kreveta kaveza - "Paviljon 15" u dječjoj psihijatrijskoj bolnici Spiegelgrund iznad glavnog grada Austrije bio je mjesto "globalnog sustava nasilja" od 1945. do 1984., navodi se u istraživanju koje je naručio Beč.

>>>Vlada osnovala vijeće za suočavanje s prošlošću, ‘povijesno-ideološkim pitanjima’

Nakon višegodišnje istrage, u izvješću na 600 stranica ističe se da se radi o postupcima "koji krše ljudsko dostojanstvo", većinom zbog "nedovoljnog odmaka od nacističke ideologije i osoblja".

Bečka bolnica bila je u vrijeme secesije jedna od najmodernijih u Europi, a nacisti su ondje ustanovili jedan od centara za eutanaziju mentalno bolesnih osoba. Ondje je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 700 djece.

Paviljon 15

Izvješće, koje se temelji na razgovorima s bivšim pacijentima i osobljem, navodi da je "većina osoblja" iz nacističkog razdoblja nastavila raditi s djecom u duhu "kontinuiteta" s tim razdobljem.

Radilo se o djelatnicima bez obrazovanja i kvalifikacija.

Uvjeti boravka u Paviljonu 15, ponekad i višegodišnjeg, "bili su za liječenje osoba s invaliditetom daleko od profesionalnih standarda tog vremena", navodi se.

Od 600 do 700 djece primljene sredinom 1980-ih umrlo je najmanje 70, većinom od upale pluća zbog lošeg liječenja, dodali su autori.

Mozgovi mladih žrtava su zatim korišteni u "znanstvene svrhe". Profesor zadužen za istraživanja do 1980-ih je bio bivši član nacističke stranke, aktivan u psihijatrijskoj klinici za vrijeme rata.

Taj liječnik, Heinrich Gross, eminentni vještak bečkih sudova nakon 1945., našao je u paviljonu 15 "institucionalni okvir za daljnja istraživanja o eutanaziji djece", navodi se u izvješću.

Protiv Grossa, koji je umro 2005., pokrenuto je 1990-tih nekoliko postupka.

Više od 300 mozgova djece ubijene tijekom rata u Spiegegrundu tamo je čuvano desetljećima, do ukopa 2000-ih, zaključila je istraga.