Aktualno
StoryEditor

Ostavke Vlaića, Grbavca i Štimca: Slijedi masovni odlazak mirovinaca iz nadzornih odbora

07. Svibanj 2019.

Petar Vlaić, čelni čovjek Erste plavog obveznog mirovinskog fonda i Damir Grbavac, čelni čovjek RBA mirovinskih fondova dali su ostavke u Nadzornom odboru Podravke. Prema informacijama sa Zagrebačke burze, Grbavac je dao ostavku, ali koja će imati učinak tek nakon što završi redovita Glavna skupština Podravke, a Vlaićeva ostavka stupa na snagu posljednjeg dana lipnja.

Isto tako, Dubravko Štimac, čelni čovjek PBZ/CO mirovinskog fonda prošloga je tjedna dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Zagrebačke burze koja je stupila na snagu 29. travnja, a danas je dao ostavku i na mjesto predsjednika NO-a Podravke.

Spomenuti Grbavac dao je u ponedjeljak i ostavku na mjesto člana NO-a Hrvatskog telekoma. 

Ovo su samo neke od ostavki, a bit će ih još. Naime, Vlada je krajem prošle godine, a Sabor potvrdio, donijela paket mirovinskih zakona kojima se zabranjuje zaposlenicima društava koja upravljaju obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima da budu članovi Nadzornih odbora hrvatskih kompanija.

Mirovinci su prilično nezadovoljni tom odlukom i smatraju da, ako već čelni ljudi ne mogu biti u Nadzornim odborima kompanija, barem njihovi zaposlenici budu u NO-ima, te da se i ograniči broj Nadzornih odbora u kojima mogu sudjelovati.

Međutim, Vlada nije popustila i mirovinci ne smiju biti članovi Nadzornih odbora u kompanijama u kojima su vlasnici dionica.

Tako će, primjerice, Vlaić morati otići iz NO-a Končara u kojemu je predsjednik, a Mateo Blaće  voditelj korporativnog upravljanja u Erste d.o.o. morat će dati ostavku u HTP Orebiću.

Kako nam kažu mirovinci, iako je nova zakosnka ragulativa stupila na snagu prvog dana ove godine, imaju vremena do kraja lipnja za odlaske iz Nadzornih odbora hrvatskih kompanija.

20. travanj 2024 06:38