Korona i biznis
07. svibanj 2019.

Ostavke Vlaića, Grbavca i Štimca: Slijedi masovni odlazak mirovinaca iz nadzornih odbora

Petar Vlaić, čelni čovjek Erste plavog obveznog mirovinskog fonda i Damir Grbavac, čelni čovjek RBA mirovinskih fondova dali su ostavke u Nadzornom odboru Podravke. Prema informacijama sa Zagrebačke burze, Grbavac je dao ostavku, ali koja će imati učinak tek nakon što završi redovita Glavna skupština Podravke, a Vlaićeva ostavka stupa na snagu posljednjeg dana lipnja.

Isto tako, Dubravko Štimac, čelni čovjek PBZ/CO mirovinskog fonda prošloga je tjedna dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Zagrebačke burze koja je stupila na snagu 29. travnja, a danas je dao ostavku i na mjesto predsjednika NO-a Podravke.

Spomenuti Grbavac dao je u ponedjeljak i ostavku na mjesto člana NO-a Hrvatskog telekoma. 

Ovo su samo neke od ostavki, a bit će ih još. Naime, Vlada je krajem prošle godine, a Sabor potvrdio, donijela paket mirovinskih zakona kojima se zabranjuje zaposlenicima društava koja upravljaju obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima da budu članovi Nadzornih odbora hrvatskih kompanija.

Mirovinci su prilično nezadovoljni tom odlukom i smatraju da, ako već čelni ljudi ne mogu biti u Nadzornim odborima kompanija, barem njihovi zaposlenici budu u NO-ima, te da se i ograniči broj Nadzornih odbora u kojima mogu sudjelovati.

Međutim, Vlada nije popustila i mirovinci ne smiju biti članovi Nadzornih odbora u kompanijama u kojima su vlasnici dionica.

Tako će, primjerice, Vlaić morati otići iz NO-a Končara u kojemu je predsjednik, a Mateo Blaće  voditelj korporativnog upravljanja u Erste d.o.o. morat će dati ostavku u HTP Orebiću.

Kako nam kažu mirovinci, iako je nova zakosnka ragulativa stupila na snagu prvog dana ove godine, imaju vremena do kraja lipnja za odlaske iz Nadzornih odbora hrvatskih kompanija.