09. siječanj 2019.

Otkrivamo vrhunske hrvatske menadžere u globalnim kompanijama u svijetu

Za razliku od egzodusa Hrvata srednjeg i nižeg staleža, broj visoko pozicioniranih menadžera koji odlaze u inozemstvo na upravljačke funkcije ipak je značajno manji i proces iseljavanja traje duže i sporije. Pa ipak, u zadnje dvije, tri godine globalno tržište rada se promijenilo i Europa traži menadžere, pogotovo nižeg i srednjeg ranga.

S obzirom na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, obrazovni sustav koji generalno ne proizvodi kvalitetne menadžere, a kamoli lidere te povećani broj kompanija u stranom vlasništvu, uskoro možemo očekivati da će veći broj hrvatskih menadžera svoju priliku za razvojem potražiti u inozemstvu.

U novom broju Lidera pišemo o tome koje karakteristike danas čine globalnog menadžera i kako jedan menadžer u Hrvatskoj dospijeva na visoku funkciju u inozemstvu. Svoja mišljenja i iskustva s nama su podijelili top menadžeri velikog kalibra, Hrvati koji su postali globalni lideri.

Lovili smo ih na aerodromima, u automobilima, vlakovima, na skijalištima, obiteljskim ručkovima, na raznim lokacijama poput New Yorka, Singapura, Bonna, Zuricha, Bukurešta, Milana, Moskve, u različitim vremenskim zonama.

Objavili smo 30-tak njihovih profila među kojima su Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor Coca-Cola Hellenic Bottling Company, sa sjedištem u Švicarskoj, koji upravlja s godišnjim prometom od 6,5 milijardi eura i 30 tisuća zaposlenika, Miodrag Borojević, prvi čovjek ruskog maloprodajnog lanca O‘KEY u Moskvi, Ana Hajnal, voditeljica financija za globalne medicinske poslove u La Rocheu u Švicarskoj, Branislav Bibić, predsjednik Uprave Philip Morris Internationala u Rumunjskoj, Drago Gajski, čelni čovjek za poslovanje Veritas Technology Corporationa u jugoistočnoj Europi, Ivica Maurović predsjednik Uprave njemačke kompanije Gealan, jednog od vodećih proizvođača i izvoznika PVC stolarije u Europi, Goran Krizmanić  čelni čovjek Toyote u Africi, čija divizija  obuhvaća 34 tvrtke u 21 zemlji, Darko Ranogajec, predsjednik Uprave OMCO Internationala sa sjedištem u Belgiji, Adrian Ježina iz Telemach Slovenije, Boris Nemšić iz Delta partnersa, Tomislav Šlat iz 3M-a, Krešimir Marušić iz Deutsche banke i Siniša Krajnović iz Ericssona, Valentina Antill iz Citigroupa, David Gaal i Kruno Mervar iz Nestlea, Azra Bračković iz Exxon Mobila, Kristina Kezele iz Oradiana, Igor Grdić iz Vertiva, Nevena Crljenko iz Philip Morrisa u New Yorku, kao i menadžeri u rasadnicima kadrova, Plive i Coca-Cole, koji rade na visokim pozicijama na globalnom tržištu.

Više o njima pročitajte u novom izdanju Lidera, a ukoliko i sami znate uspješne hrvatske menadžere u inozemstvu, Liderov lov nije završio, slobodno nam dojavite putem društvenih mreža ili na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..