09. kolovoz 2016.

Otkriven bug koji ugrožava sigurnost 900 milijuna Android mobitela

Stručnjaci su otkrili ozbiljan sigurnosni propust koji hakerima omogućuje pristup svim podacima na pametnim telefonima s procesorima tvrtke Qualcomm. Ranjivost obuhvaća oko 900 milijuna mobitela s operativnim sustavom Android,  a bug su pronašli istraživači tvrtke Checkpoint koji kažu da trenutačno nema dokaza o zlouporabi propusta.

- Ja sam prilično siguran da ćemo vidjeti iskorištavanje ovih ranjivosti u sljedeća tri do četiri mjeseca – rekao je za BBC Michael Shaulov iz Checkpointa čijem je timu trebalo šest mjeseci da kroz reverzibilni inženjering uoči propust u kodu koji upravlja grafikom i kontrolira komunikaciju između različitih procesa.

BBC piše da je Qualcomm izradio softverske zakrpe koje uklanjaju nedostatake, ali je nejasno jesu li pojedini proizvođači rješenje proslijedili kupcima.

- Ljudi bi trebali nazvati onog tko im je prodao mobitel, svog operatera ili proizvođača, i zamoliti ih za zakrpe – rekao je Shaulov.

Checkpoint unutar Google Play trgovine nudi aplikaciju QuadRooter Scanner putem koje možete provjeriti je li vaš telefon podložan novootkrivenim ranjivostima.

Među ugroženim pametnim telefonima su:  

BlackBerry Priv i Dtek50 Blackphone 1 i Blackphone 2 Google Nexus 5X, Nexus 6 i Nexus 6P HTC One, HTC M9 i HTC 10 LG G4, LG G5, i LG V10 Novi Moto X Motorole OnePlus One, OnePlus 2 i OnePlus 3 Američke inačice Samsung Galaxy S7 i Samsung S7 Edge Sony Xperia Z Ultra