Aktualno
StoryEditor

Otkriveni mumificirani ostaci pra-pra-pra-pra-pra-pra-prabake Borisa Johnsona

26. Siječanj 2018.

Švicarska je ovih dana doznala da njihova najpoznatija mumija ima i dobro poznatog rođaka: britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona.

Mumificirani ostaci pronađeni su 1975. tijekom obnove gotičke crkve Barfuesserkirche u Baselu, objavio je u četvrtak prirodoslovni muzej u tom gradu.

Tijelo je kasnije identificirano i utvrđeno je da pripada Anni Catharini Bischoff, pastorovoj supruzi koja je umrla 1787., navodi se u priopćenju.

>>>Gaf ministra Johnsona: Libija bi mogla postati novi Dubai, samo kad bi se riješila trupala

Uz pomoć povijesnih dokumenata, paleoatropoloških i DNA uzoraka istraživački tim došao je do iznenađujućeg otkrića. Muzej je otkrio da je kćer gospođe Bischoff, Anna Katharina Gernler, pra-pra-pra-pra-pra-pra-prabaka britanskog šefa diplomacije Borisa Johnsona.

Gospođa Bischoff živjela je od 1719 do 1787. Njeni ostaci sadržavaju visoke razine žive, koja se obično u ona doba pa sve do 19. stoljeća koristila za liječenje sifilisa. Dok je tretman živom obično završavao smrću pacijenta, kod gospođe Bischoff pomogao je očuvanju njezina tijela.

Pionir brige o seskualnom zdravlju

Britanski šef diplomacije Johnson kazao je da je sretan zbog otkrića obiteljskih veza.

"Vrlo sam uzbuđen zbog vijesti o mojoj pokojnoj pra-pra-prabaki, pioniru brige o seksualnom zdravlju", napisao je Johnson na Twitter računu. "Vrlo sam ponosan", dodao je.

Prije dvije godine otkriveni su povijesni dokumenti koji su pokazali moguću vezu između otkrivenih mumificiranih ostataka i pastorove žene.

To je pokrenulo potragu za živim nasljednikom kako bi se mogla obaviti DNA analiza korištenjem uzorka sline.

>>>Plaća od 1,2 milijuna kuna nije dovoljna za preživljavanje – britanski ministar

Stručnjak Albert Zink, koji je postao poznat 1991. zbog svojih istraživanja o Oetziju, mumiji pronađenoj u Oeztalskim Alpama, planinskom lancu između Italije i Austrije, izdvojio je DNA iz nožnog prsta mumije.

Iako je samo dvoje od sedmero djece pastora Bischoffa preživjelo, a jedna od dviju kćerki nije nikada imala djece, istraživači su uspjeli doći do nasljednika, koji i danas žive u istome gradu.

Analizom sline identitet gospođe Bischoff potvrđen je sa 99.8-postotnom sigurnošću.

25. travanj 2024 07:13