• Pratite nas na:
21. prosinac 2016.

OTP preuzima Splitsku banku

OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Société Générale, objavila je u srijedu OTP banka.

"Société Générale Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, banka s univerzalnom ponudom aktivna u poslovanju s građanstvom i gospodarstvom. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porast će na otprilike 10 posto", navodi se u priopćenju OTP banke, objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

>>>OTP banka otpušta 134 zaposlenika

OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005. godine, kako ističu, sa stalnim profitabilnim poslovanjem, čak i u doba ekonomske krize koja je počela 2008.

Financijsko zatvaranje transakcije očekuje se u ljeto 2017. godine, a procjenjuje se da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018. godine, zaključuje se u priopćenju.

Preduvjet za kupnju Zabe

U širem kontekstu, kretanja na tržištu sugeriraju da bi talijanska banka UniCredit mogla prodati svoju perjanicu Zagrebačku banku. Da se nešto kuha u talijanskom loncu, itekako je vidljivo. Početkom listopada, 84,47 posto dionica Zabe ‘prebačeno’ je iz Austrije u Milano, iz UniCredit Banka Austria u UniCredit Italia.

Ako je informacija o prodaji Zabe točna i ako bi novi vlasnik postao francuski Société Générale, to bi moglo biti jedno od najvećih preslagivanja hrvatskoga bankarskog tržišta u povijesti. Jedan od preduvjeta za francusko preuzimanje Zabe upravo je prodaja Splitske banke.

>>>Novi bankarski poredak – Société Générale kupnjom Zabe postao bi najjači, a OTP s 8. skočio na 4. mjesto