Aktualno
StoryEditor

Otvaraju se arhivi UN-a o holokaustu koji će ‘promijeniti poglavlja povijesti‘

18. Travanj 2017.

Dokumentacija o ratnim zločinima počinjenima u Drugom svjetskom ratu, a koja je prokrijumčarena iz istočne Europe te svjedoči o najranijim fazama holokausta, uskoro će biti dostupna javnosti. Sve što je nekoć bilo dostupno samo članovima UN-ove komisije za ratne zločine, sada će biti dostupno javnosti putem interneta, javlja Guardian s opaskom da će objava ‘promijeniti poglavlja povijesti.

Dokumentaciju će do kraja tjedna u Londonu objaviti Wiener knjižnica. Riječ je o dokumentima koji kazuju kako su Poljska i Kina, a ne SAD i Velika Britanija, prve zatražile da se sudi zločincima, u postupku koji je povijest kasnije zapamtila kao Nürnberški proces.

Arhiv, zajedno sa UN-ovom komisijom za procesuiranje ratnih zločinaca, zatvoreni su onog trenutka kada je formirana Zapadna Njemačka, saveznik u hladnom ratu i nakon što je američki antikomunistički senator,  Joseph McCarthy, zatražio i izlobirao da se završi s procesuiranjem nacističkih vođa.

Veliki interes

Ovi arhivi sadržavaju građu koja ukazuj na prikupljanje materijalnih dokaza o počinjenim zločinima u Drugom svjetskom ratu, odmah nakon osnutka UN-a. Tako primjerice ti dokumenti ukazuju na postojanje optužbi za zločine koji uključuju silovanje i prisilnu prostituciju, kao metode rata, te kako su te optužbe nastojali podići predstavnici Poljske, Grčke i Filipina. To je u suprotnosti s uvjerenjem kako su silovanje i prostitucija stavljeni u kontekst ratnog zločina tek nakon ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, tijekom ‘90-ih godina.

Upravo je vlada Poljske u egzilu dostavila ključne dokaze o zločinima počinjenim u koncentracijskim logorima u Treblinki i Aušvicu.

Wiener knjižnicu još je 1934. godine osnovao Alfred Wiener, doktor koji je imao za cilj dokumentirati sve nacističke zločine. Upravo je on poslao u London sve materijalne dokaze koji su se kasnije koristili u Nürnberškom procesu. Ti dokumenti tako postaju dostupni široj javnosti.

- Dokumentacija kojom je raspolagala UN-ova komisija za ratne zločine bit će uobličena u katalog i dostupna na stranicama naše knjižnice do kraja tjedna. Svatko tko to želi moći će pregledati dokumentaciju. Očekujemo veliki interes. Pojedini dokumenti imaju i preko 2 tisuće stranica, rekao je arhivar Wiener knjižnice sa središtem u Londonu, Howard Falksohn.

U arhivima se nalazi i dokumentacija koju je prikupila vlada Čehoslovačke, u egzilu. Njima je cilj bio optužiti Hitlera direktno, a optužnica te vrste u tajnosti je podignuta 1944. godine.

20. travanj 2024 13:22