Korona i biznis
19. travanj 2017.

Otvaranje tvrtke u RH nije ni hitro ni elektroničko

Otvaranje tvrtke u Hrvatskoj, unatoč tome što to u teoriji vrlo jednostavno zvuči, katkad je zamršen proces. Tome je svjedočio i Matija Srbić, voditelj startupa Juvo - Home Friend koji je na Facebook stranicu Vlade detaljno opisao s kakvim se komplikacijama susreo pokušavajući osnovati svoju tvrtku.

Jedna od glavnih zamjerki mu je što se usluge nazivaju elektroničkima, a gotovo u svakom koraku otvaranja tvrtke potrebno je stvari obavljati ‘pješice‘. Pri odobravanju naziva tvrtke naišao je na neočekivane probleme, a nije mu odobreno ni da uknjiži sve djelatnosti kojima se želio baviti. Također, otvaranje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću u četiri dana nije se pokazalo realnom opcijom s obzirom da Srbić to pokušava već tri tjedna, a nije ni otprilike gotov. O pogrešnoj adresi tvrtke jer je službenica pri pretipkavanju pogriješila i komplikacijama koje je to izazvalo možete pročitati u postu koji je Srbić uputio Vladi.

Otvaranje JDOO u četiri dana nije se pokazalo realnom opcijom. Srbić to pokušava već tri tjedna, a nije ni otprilike gotov.

Srbić je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva kao jedan od najboljih studenata generacije, a s idejom razvoja pametnih senzora koji obavještavaju roditelje kada dijete krene prema manje sigurnim dijelovima doma poput kuhinje ili balkon sudjelovao je na brojnim studentskim natjecanjima na svjetskoj razini. Uskoro će, nada se okončati dugotrajan proces baktanja s administracijom i otvoriti svoju tvrtku, a Vladu moli sljedeće:

‘Kako se u Hrvatskoj svi vole hvaliti s našim startupima, inovacijama i pametnim ljudima, bilo bi vrijeme da ih barem jednom poslušate i olakšate im maksimalno moguće, da svoje vrijeme i energiju investiraju u nešto što vole, nešto što već sada ili što će u bliskoj budućnosti olakšavati i unaprjeđivati živote mnogih i istovremeno pomagati zajednici otvarajući nova radna mjesta. Učinite to, molim Vas, prije nego svi odu.‘