Aktualno
StoryEditor

Otvoren Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri u Karlovcu

25. Kolovoz 2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić otvorio je u petak u Karlovcu Centar za savjetovanje i informiranje u karijeri – CISOK,  12.  ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj i rekao kako je danas  45.000 radnih mjesta više nego prije dvije godine, te da još  dodatno treba potaknuti daljnje zapošljavanje,  podjednako u svim regijama, posebno tamo gdje tržište rada stagnira.

>>> Danas u Hrvatskoj

Paket mjera vrijedan 1,5 milijardi kuna "Od mjere do karijere", kojeg je u ožujku pokrenuo premijer, već daje rezultate, istaknuo je ministar Pavić, jer statistike za cijelu Hrvatsku pokazuju da je u prvom polugodištu u privatnom sektoru tim mjerama  zaposleno  2.700 ljudi, što je trajno zapošljavanje, a stručno osposobljavanje bez zasnivanje radnog odnosa palo je na drugoj strani 40 posto.

Otvaranje tih centara s  4,7 milijuna eura omogućuju fondovi EU, jer su ti centri, kako je rekao Pavić, "ključ za daljnji razvoj HZZ-a i njegov individualni rad s korisnicima, kako krajnjima koji traže zaposlenje, tako i s poslodavcima koji trebaju radnu snagu".

Tako ćemo najbolje vidjeti gdje imamo razlike onoga što traže poslodavci i onoga što je na tržištu radne snage, kako bi mjerama aktivne politike zapošljavanja premostili taj jaz i učinili nezaposlene zapošljivijima, rekao je Pavić.

>>> ‘Od mjere do karijere’: Vlada predstavila politiku za pomoć svima na marginama tržišta rada

Iz Europskog socijalnog fonda može se utrošiti deset milijardi kuna za poticanje zapošljavanja, a i za socijalnu uključenost i pomoć marginaliziranim skupinama, te starijoj populaciji, istaknuo je ministar i izdvojio specijalizirane programe, primjerice program za poticanje lokalnih inicijativa za rast zapošljavanja, po kojem će za otvaranje klubova za mlade, za partnerske programe i inovativne ideje za zapošljavanje svaka županija dobiti po dva milijuna kuna.

U vezi s potrebama za uvozom radne snage ministar Pavić je rekao da će se raznim mjerama prvo pokušati iscrpiti hrvatske mogućnosti, pa se tek potom gledati na mogućnosti uvoza radne snage, pri čemu će prioritet biti jačanje posredovanja, zbog čega se i otvaraju ovi centri.

>>> Javni i državni službenici očekuju dvopostotno povećanje plaća

Župan Karlovačke županije Damir Jelić posebno je pohvalio rad Hrvatske gospodarske komore i Obrtničke komore, te suradnju dvaju ministarstava, za rad i za demografiju.  Založio se za, kako je rekao, obrazovnu vertikalu, od vrtića i osnovnih škola, preko mreže programa u srednjim školama, do razvoja Veleučilišta Karlovac, odnosno da ono sa svojim STEM područjima preraste u Sveučilište.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rekao je kako je plan otvoriti 23 CISOK-a u Hrvatskoj, da će svi imati istu ulogu, prvenstveno individualni pristup korisniku, da svi, i zaposleni i nezaposleni mogu ovdje doznati u kojem bi smjeru dalje mogli razvijati svoje vještine i kompetencije,  razvoj, posebno da  to čine prema realnim mogućnostima i potrebama.

Predstojnica karlovačkog Područnog ureda Ivana Mehle, rekla je da se CISOK  želi približiti korisnicima, posebno mladima, kojima je pomoć u traženju posla potrebna. Oni će svaki radni dan od 8 do 18 sati moći doći na individualna savjetovanja,  ne samo nezaposleni, već i poslodavci. Poslodavci će  održati i predavanja o potrebama na tržištu i dati savjete nezaposlenima, osvijestiti važnost učenja o tome kako tražiti posao, kako se pripremiti za intervju i slično, rekla je Mehle.

Ministar Pavić i ministrica za demografiju, obitelji, mladih i socijalnu politiku Nada Murganić  potom su u karlovačkoj gradskoj vjećnici bili na informativnoj radionici projekta  "Zaželi" za zapošljavanje žena, prema kojem će se širom Hrvatske zaposliti tri tisuće žena na poslovima pomoći za 12.000 osoba, starijih ili onih u nepovoljnom položaju u zajednici.

20. travanj 2024 08:25