Aktualno
StoryEditor

FOTO: Otvoren natječaj za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

06. Travanj 2018.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je javni poziv prema kojem će se jedinicama lokalne samouprave iz EU fondova sufinancirati nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, i to u visini od 85 posto ukupnog iznosa, istaknuo je u petak resorni ministar Tomislav Ćorić na konferenciji za novinare.

Dodao je i kako je 2018. godina izgradnje potrebne infrastrukture, dok bi kompletan projekt ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša, vrijedan oko 250 milijuna kuna, trebao biti okončan do 2023. godine.

>>>Slavonskobrodski Vodovod kazneno prijavljuje Ministarstvo zaštite okoliša

Proces izgradnje podijeljen je u nekoliko etapa pa je tako potrebna izgradnja reciklažnih dvorišta, postrojenja za sanaciju, odvojeno prikupljanje, sortiranje i obradu otpada, kao i nabavka vozila i plovila.

Na poziv Fonda u narednih se 45 dana mogu javiti sve jedinice lokalne samouprave koje imaju važeći plan gospodarenja otpadom te dostaviti podatke o potrebnom broju spremnika.

>>>Ćorić: Voda u Slavonskom Brodu i dalje nije za piće, filter je trebao biti promijenjen još 2010.

Po završetku poziva na osnovu prikupljenih podataka znat će se točan iznos ukupne investicije koja bi, prema okvirnim procjenama, mogla iznositi više od 200 milijuna eura.

Trenutno važeći plan gospodarenja otpadom ima oko 240 jedinica lokalne samouprave, no vjeruje se kako će taj broj narasti tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.

>>>Održivo gospodarenje otpadom: Osigurano 47,2 milijuna kuna za informativne aktivnosti

Ministarstvo i Fond organizirat će i regionalne radionice na kojima će predstavnicima gradova i općina razjasniti sve detalje vezane uz javni poziv.

Na novinarsko pitanje o zagađenju vode u Slavonskom Brodu, Ćorić je istaknuo kako je razina onečišćenja u padu pa vjeruje da će, nakon što obrade sve uzroke, kroz nekoliko dana biti za piće. Eventualne propuste nadležnih službi nije želio komentirati.

28. travanj 2024 13:58