Aktualno
StoryEditor

Otvoren novi pogon Vukovarske mikropivovare - 11 milijuna kuna za svijetlo nepasterizirano pivo

22. Kolovoz 2018.

U poslovno-inovacijskom centru BIC-Vukovar danas je otvoren novi proizvodni pogon mikropivovare, u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo, od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare. Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna i predstavlja značajno ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, lokalnu zajednicu i domaće ljudske resurse, poručili su danas novi vlasnici na svečanosti.

Ulaganje u Vukovar i vrijednu investiciju komentirao je i predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Marko Njavro.

- Otvaranje mikropivovare Vukovarsko još je jedan u nizu projekata na koje smo iznimno ponosni i kojim pokazujemo izvrsnost svojih zaposlenika, pouzdanost u poslovanju i odlično partnerstvo s lokalnom zajednicom. Tim ulaganjem želimo poticati daljnje investicijsko ozračje u gradu Vukovaru i Vukovarsko–srijemskoj županiji.

>>>K pivovari kupila Vukovarsko pivo, najavila otvaranje pogona u Vukovaru

Godišnji kapacitet mikropivovare Vukovarsko iznosi 5.000 hektolitara godišnje, a s obzirom na snažnu distribucijsku mrežu Zagrebačke pivovare, taj poznati pivski brend iz Vukovara sada će biti dostupan diljem Hrvatske, u svim prodajnim kanalima kako bi zadovoljio potražnju ljubitelja specijalnih piva.

Daljnji razvoj 

Koliko je ta investicija važna za poticanje daljnjih ulaganja u lokalnu zajednicu istaknuo je na svečanosti i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako je ovo prilika za daljnji razvoj otvaranjem novih radnih mjesta i brži gospodarski razvoj za građane u Vukovaru.

- Iznimno smo ponosni što će se ime grada Vukovara prenositi u svim dijelovima Hrvatske kroz naše lokalno pivo. Tvrtke K pivovari i Zagrebačka pivovara prepoznale su mogućnosti koje nudi naš domaći brend i sretni smo jer smo uspjeli podržati interese takvih ozbiljnih investitora, kazao je Penava.

>>>Inozemni investitor želi kupiti hotel Dunav, grad Vukovar raspisuje natječaj

Segment piva na hrvatskom tržištu drži oko jedan i pol posto, a trendove u mikropivarstvu i budućnost Vukovarskog pojasnila je Tina Puhalo, direktorica tvrtke K pivovari.

- Vjerujemo da smo na vrijeme krenuli s razvojem Grif piva, a sada smo s Vukovarskim upotpunili svoj portfelj sa specijalnim svijetlim nepasteriziranim pivom. Mikropivovare su fleksibilne, brzo reagiraju na potrebe potrošača, a uloženi veliki entuzijazam prijašnjeg vlasnika u stvaranje jednog od najboljih hrvatskih piva sada ćemo dodatno pojačati i vratiti ga na mjesto koje zaslužuje, kazala je.

Trend povećanja udjela mikropivovara

HGK je prepoznala značaj mikropivovara okupljajući proizvođače unutar Grupacije malih nezavisnih pivovara HGK, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

- Pivarska industrija je strateška prehrambena industrija koja izravno ili neizravno zapošljava preko 28 tisuća radnika. Jedna je od rijetkih u sektoru hrane i pića s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom te suficitom od 10 do 20 milijuna eura na godišnjoj razini. U industriji je u posljednjih pet godina vidljiv trend povećanja udjela mikropivovara, čiji značaj daleko nadilazi njihove proizvodne kapacitete. Kroz specifične tehnologije i recepture, inovacije i bogatstvo različitih okusa mikropivovare mogu značajno pridonijeti gastronomskom identitetu pojedinog područja i turističkoj ponudi, kazao je Kovačević.

>>>Sve o pivu na jednome mjestu

Vukovarsko svijetlo nepasterizirano pivo među prvima se u Hrvatskoj istaknulo kao pivo male proizvodnje, a sada će se nastaviti proizvoditi prema istoj recepturi. Otvorenjem novog proizvodnog pogona mikropivovare Vukovarsko zaposleno je pet osoba te se očekuje još zapošljavanja kroz godine rada, rečeno je na otvorenju.

19. travanj 2024 04:31