Aktualno
StoryEditor

FOTO: Otvorena 45. Ambienta

10. Listopad 2018.

Na ovogodišnjem, 45. sajmu Ambienta, na čijem je svečanom otvorenju u srijedu prisustvovalo mnoštvo predstavnika državnih i gradskih institucija te strukovnih udruga, fokus je stavljen na značaj hrvatskog proizvoda i drvne industrije koja jedina ove godine postiže rast prihoda u sektoru industrijske proizvodnje. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma istaknula je kako je Ambienta, sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije postala summit drvne industrije u Hrvatskoj i svojevrsni pokret hrvatskih proizvođača koji se ove godine svojim raskošnim dizajnom, kvalitetom proizvoda i dodanom vrijednošću mogu pohvaliti pred konkurencijom iz 32 zemlje.

>>> Izlagači iz tridesetak zemalja svijeta na najvećem dosadašnjem izdanju Ambiente

– Zahvaljujući mrežnoj suradnji različitih institucija, a ponajprije Gradu Zagrebu koji već treću financijski pomaže da izlagačima da se predstave po nekomercijalnim uvjetima te Hrvatskoj gospodarskoj komori, u tri godine ukupan broj izlagača se utrostručio, a izložbeni prostor učetverostručio. Drvna industrija je strateška grana koja treba sinergijsku pomoć svih institucija i pokazalo se da kada svi idemo u istom smjeru, postižemo odlične rezultate – istaknula je Tomšić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nabrojao je neke Vladine mjere za rasterećenje poduzetnika, s naglaskom na uvođenje elektroničkog pokretanja tvrtki početkom iduće godine.

– Do kraja godine umrežit ćemo šest ključnih institucija koje su potrebne za ovaj projekt koji neće biti još jedan Hitrorez, kod kojeg se mjesec i pol dana čekalo na potpisivanje raznih papira, već će omogućiti poduzetnicima da u roku od 48 sati s bilo kojeg mjesta na svijetu imaju mogućnost pokretanja biznisa – najavio je Horvat.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i gospodarstvo istaknuo je kako članice Komore, tvrtke iz drvne industrije svoju proizvodnju temelje na visokoj finalizaciji i dodanoj vrijednosti te da je drvno –prerađivačka industrija perjanica gospodarstva, a pogotovo prerađivačke industrije.

>>> Suvremeni dizajn na ovogodišnjoj Ambienti

– Ona zapošljava preko 21 tisuću radnika te bilježi kontinuiran rast prihoda i osobnih dohodaka, a 70 posto prihoda ostvaruje u izvozu. Drvna industrija čini osam posto hrvatske vanjsko-trgovinske bilance, s godišnjom vrijednosti izvoza od preko milijardu eura. Dok je ukupno industrijska proizvodnja ove godine stagnirala, proizvodnja u drvnoj industriji je rasla za 3,4, a prerada drva za 4,4 posto, skupa sa izvoznim rezultatima – istaknuo je Kovačević.

Na Ambienti od 10. do 14. listopada posjetitelji mogu posjetiti izložbene prostore 332 izlagača iz 32 zemlje u čak sedam paviljona, s time da je ove godine uvedena redizajnirana komunikacija, priča o ideji, arhitekturi i hrvatskom proizvodu. Uz bogat sadržaj i prateći program uvedena i dizajn zona u kojoj su priliku dobili i mladi dizajneri. Rekordan je i nagradni fond u iznosu od 200 tisuća kuna.

26. travanj 2024 00:26