06. travanj 2017.

Otvorena radionica o sprječavanju nepravilnosti u korištenju EU fondova za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u četvrtak u Zagrebu radionicu o sprječavanju i otkrivanju prijevara te nepravilnosti u provedbi Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Radionica je namijenjena djelatnicima institucija koje rade s fondovima EU za poljoprivredu, a vodi je Peter Baader, savjetnik Europske komisije za borbu protiv nepravilnosti i prijevara, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

>>>Tolušić objavio ‘ružan i ucjenjivački’ ugovor stranog trgovačkog lanca s domaćim proizvođačem

Na radionici je bilo govora o upravljanju nepravilnostima u korištenju Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te prevenciji i otkrivanju prijevara, uključujući i procjenu rizika i umjetnom stvaranju uvjeta financiranja, unakrsnoj provjeri međusobno povezanih društava te sukobu interesa.

>>>Tolušić: Uvodimo i uvest ćemo reda, ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve

Jedan od ciljeva radionice je i umrežavanje stručnjaka u okviru sektora poljoprivrede i razmjena njihovih vrijednih iskustava u svjedočenju i suzbijanju prijevara, a sudionici su imali priliku unaprijediti metode u izradi analize rizika kod prijevara, ali i razviti učinkovite politike smanjenja samih rizika prijevara i njihovih posljedica.

>>>Tolušić: Da je tržišna utakmica korektna ne bi morali donositi Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse

U priopćenju se navodi da je edukacija na temu nepravilnosti i prijevara važna kao preventivna mjera zaštite financijskih interesa Hrvatske i Europske Unije te promicanja i suzbijanja nepravilnosti i prijevara, uz kontinuirano poboljšanje operativnih aktivnosti na svim razinama upravljanja nepravilnostima u korištenju EU fondova.

>>>Tolušić i Cvitan pozvani da istraže ‘malverzacije’ u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi

-Mi smo najmlađa članica EU i imamo najmanje iskustva u detektiranju prijevara u korištenju EU fondova. Svi vi koji ste došli na radionicu godinama se pripremate i educirate za posao koji nije ni jednostavan ni lak, a to je identificiranje i otklanjanje nepravilnosti. Danas imate izvrsnu priliku nadograditi već stečeno znanje i učiti na primjerima iz prakse. Na svakome od nas je odgovornost transparentnog i poštenog trošenja zajedničkog novca i svatko mora dati svoj doprinos. Moja osnovna misija kao ministra poljoprivrede je zaustavljanje svakog oblika nepravilnosti u dodjeli potpora, kazao je ministar Tolušić na otvaranju radionice.