04. srpanj 2018.

OVI indeks: Početak ljeta donio pad potražnje za radom

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u lipnju je porastao za 25,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi pad potražnje za radom na mjesečnoj razini, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

>>>Pad slobodnih radnih mjesta za veljaču upućuje na vidljive posljedice usporavanja BDP-a

"U lipnju je OVI indeks porastao za 25,2 posto u odnosu na isti mjesec 2017., dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi pad potražnje za radom na mjesečnoj razini u iznosu od minus 3,3 posto. Izgleda da su se s početkom ljeta kapaciteti u turističkom sektoru već donekle popunili, pa stoga pad potražnje za radom u odnosu na svibanj nije neočekivan", navodi se u priopćenju EIZ-a.

Pritom iz EIZ-a ističu kako je, unatoč usporavanju rastućeg trenda potražnje za radom u lipnju, OVI indeks u prvoj polovici godine bio 35 posto viši u odnosu na isto razdoblje lani.

Kao i prethodne godine, dominantna zanimanja u objavljenim oglasima tijekom prvih šest mjeseci 2018. bila su prodavač, konobar, kuhar i vozač, dok je umjesto programera na peto mjesto zasjeo knjigovođa. Tih prvih pet najtraženijih zanimanja činili su nešto iznad 37 posto ukupno objavljenih oglasa tijekom razdoblja siječanj - lipanj 2018. godine, navodi se u priopćenju.

>>>Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Što se tiče potrebnog obrazovanja, za više od trećine oglasa objavljenih tijekom prve polovice 2018. tražila srednja stručna sprema, dok je više i visoko obrazovanje bilo potrebno za tek nešto iznad 15 posto ukupnih oglasa.

Prema vrsti ugovora i dalje su dominantni ugovori na određeno s udjelom od 48 posto, dok je udio povremenih i sezonskih poslova iznosio 12 posto, navodi se u priopćenju EIZ-a o kretanju OVI indeksa za lipnj.

OVI - Online Vacancy Index, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

>>>94 posto Hrvata drži da je korupcija u zemlji raširena

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).