Aktualno
StoryEditor

OVI indeks: U studenom snažno porasla potražnja za liječnicima i medicinskim sestrama

04. Prosinac 2018.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u studenom je porastao na godišnjoj razini za 16,9 posto, a na mjesečnoj za 3,3 posto, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), zamjećujući kako je u studenom i u prvih jedanaest mjeseci snažno porasla potražnja za liječnicima i stomatolozima te za medicinskim sestrama.

>>>Pad slobodnih radnih mjesta za veljaču upućuje na vidljive posljedice usporavanja BDP-a

"U studenom je OVI indeks porastao za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 3,3 posto", navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari Instituta pritom zamjećuju da, iako je potražnja za radom na temelju online indeksa slobodnih radnih mjesta u pojedinim mjesecima ove godine upućivala na usporavanje, rast prosječne vrijednosti indeksa u prvih jedanaest mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje lani, od 26,6 posto sugerira da je potražnja za radom snažno rasla i u ovoj godini.

"Čini se kako ekonomski oporavak, praćen snažnom emigracijom stanovništva u radnoj dobi, dovodi do nemogućnosti popunjavanja novootvorenih radnih mjesta u kratkom roku te se i u budućnosti očekuje rast broja online oglasa za slobodna radna mjesta", ističu iz EIZ-a.

Kako navode, u strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenom su i nadalje prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine učitelja zamijenio liječnik, odnosno stomatolog.

>>>Potražnja za radom kopni, seli s Jadrana u kontinentalnu Hrvatsku

"Štoviše, broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi, a koji su činili 3,6 posto ukupnih oglasa u studenom, je u odnosu na isti mjesec 2017. porastao za više od 210 posto, dok je u prvih jedanaest mjeseci 2018. potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla za 35 posto. Ako tome pridodamo da je u istom razdoblju broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao za nešto više od 12 posto (u studenom za gotovo 70 posto), možemo zaključiti kako u sektoru zdravstva postoji ozbiljna potražnja za radnom snagom, vrlo vjerojatno prouzrokovana emigracijom upravo zaposlenika u tom sektoru", zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

>>>Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

19. travanj 2024 05:00