Aktualno
StoryEditor

‘Ovisnost o dugu‘: Kineska kreditna agencija smanjila rejting SAD-a

17. Siječanj 2018.

Dagong Global Credit Rating, jedna od najistaknutijih kineskih rejting agencija, u utorak je smanjila procjenu valutnog rejtinga SAD-a, navodeći kao razlog sve veću zaduženost najvećeg svjetskog gospodarstva. Dagong je tako smanjio rejting sa A- na BBB+, javlja Reuters.

Rastuća ovisnost o dugu za gospodarski razvoj nastavit će štetiti solventnosti savezne vlade SAD-a. U prosincu je predsjednik Trump potpisao niz zakona koji uključuju porezne rezove čime će se javni dug povećati za 1.4 bilijun dolara i iznositi ukupno 20 bilijuna dolara.

>>>SAD blokirao prodaju Moneygrama kineskom Ant Financialu

‘Manjkavosti u aktualnoj američkoj političkoj ekologiji stvaraju teškoće za učinkovite administracije federalnih vlada, stoga je nacionalni ekonomski razvoj sletio s tračnica,‘ navodi Dagong.

U priopćenju ističu kako će masivno smanjenje poreza izravno smanjiti izvore za otplatu duga.

Međunarodne rejting agencije Fitch i Moody‘s SAD-u su dodijelili vrhunski AAA rejting, dok je S&P dao nešto nižu ocjenu od AA+. U prosincu je iz američke vlade stiglo priopćenje o deficitu u iznosu od 23 milijarde dolara, dok je godinu ranije on iznosio 27 milijardi.

Prošlog tjedna Bloomberg je izvijestio kako su kineski službenici izdali preporuku za usporavanje ili potpuno prekidanje kupnje trezorskih obveznica SAD-a, djelomično zbog toga kako bi tržište postalo manje atraktivno. To je uzrokovalo strah investitora da bi oštre promjene mogle potaknuti rasprodaju na tržištima obveznica i dionica na globalnoj razini.

>>>Globalna neravnoteža: Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

U izvješću stoji da su prinosi na američke trezorce rasli tijekom posljednjih mjeseci, dok je  vrijednost dolara u padu. Kineski devizni regulator, međutim, ne priznaje izvješće u kojemu Dagong navodi da će dolar biti dovoljno jak čime će uništiti krhki lanac duga savezne vlade.

19. travanj 2024 23:19