Aktualno
StoryEditor

Ovo nije prvotravanjska šala, Državni inspektorat neće početi s radom 1. travnja

03. Ožujak 2019.

Državni inspektorat trebao bi početi s radom 1. travnja, ali u Zagrebu još uvijek nije pronađen adekvatan prostor za glavnog državnog inspektora i njegove suradnike. Potvrdili su nam to u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta poručujući da traže lokaciju budućeg Središnjeg ureda Državnog inspektorata, no nisu detaljnije naveli je li riječ tek o razmatranju lokacija ili su u toku pregovori s vlasnicima zgrada (vjerovatno državom). Kontaktirali smo i neke inspekcije koje su još uvijek u sklopu ministarstava, no nitko nije želio službeno razgovarati s nama upućujući nas na Ministarstvo gospodarstva.

Ipak, između redova iz razgovora s njima, a i iz odgovora Ministarstva gospodarstva, nije isključeno da Državni inspektorat ne preuzme obaveze 1. travnja u punom kapacitetu. Kao da je to zakonodavac i predvidio, jer kako su nam poručili iz Ministarstva gospodarstva, hrvatska je vlada ‘obavezna donijeti i Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona, odnosno do 1. lipnja’. Pri tom nije jasno zašto se na Uredbi ne radi već od ranije tako da se formalno donese nakon stupanja Zakona na snagu, osim ako u vladi još nemaju ideju kako ustrojiti Inspektorat.

U Ministarstvu gospodarstva nisu htjeli odgovoriti na pitanje kada se očekuje imenovanje glavnog državnog inspektora i tko će to biti ili barem da li se zna tko je ušao u uži krug.

Kao najozbiljniji kandidat, sudeći po medijskim napisima, slovi aktualni predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić s kojim smo također pokušali razgovarati, ali je bio nedostupan.

Iako nema puno informacija o tome u kojoj je fazi priprema za preuzimanje inspekcijskih poslova (17 inspekcija iz osam ministarstava prelazi u Državni inspektorat), treba podsjetiti da je najveći pesimista kad je u pitanju uspjeh budućeg Državnog inspektorata nekadašnji glavni državni inspektor Branko Jordanić koji je prije nekoliko mjeseci Lideru izjavio da će budući Državni ispektorat ‘biti preglomazan, bez kadrova i da će trebati tri do pet godina da uopće profunkcionira, iako je i to pitanje’.

24. travanj 2024 21:01