Korona i biznis
02. listopad 2018.

Ovršni zakon ipak bi mogao zaštititi dio plaće i obrtnicima

Obrtnici su jedina kategorija građana koja u slučaju ovrhe nema baš nikakvu zaštitu i u trenutku može ostati bez ikakvih sredstava za život. Ipak, tračak nade pojavio se i za njih izjavom državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Josipa Salapića za Jutarnji list koji je istaknuo kako se traži rješenje i za obrtnike kako bi ih se izjednačilo s ostalim građanima.

Zaposlenici imaju zaštićeni dio plaće te im se u slučaju ovrhe tri četvrtine plaće ne smije oduzeti, dok obrtnici za dugovanja mogu odgovarati svojom cjelokupnom imovinom. Ovo dugo otvoreno pitanje prije desetak dana potegnuo je SDP-ovac Ranko Ostojić u pismu ministarstvu Dražena Bošnjakovića.

>>> Predstavljen novi ovršni zakon: Ovrhe pojeftinjuju i vraćaju se u nadležnost sudova

Hrvatska obrtnička komora ističe kako je nepravednim zakonom ugrožena egzistencija obrtnika, a inzistiraju i na tome da se amandmanom na ovršni zakon uvede pravilo da se za privatno dugovanje obrtnika ne može uzimati sredstva s poslovnog računa te da se jedna nekretnina koja služi za stanovanje zaštiti od ovrhe po uzoru na propise koji vrijede i za fizičke osobe.