Aktualno
StoryEditor

Ovršni zakon: Novi amandmani Mosta izazvali široko negodovanje u Saboru

13. Srpanj 2017.

Novi amandmani Mosta na prijedlog izmjena Ovršnog zakona, koju su došli na stolove zastupnika tek oko 16 sati, izazvali su četvrtak negodovanje među saborskim zastupnicima koji, iako jednoglasno podržavaju namjeru da se pomogne građanima pod ovrhama, ocjenjuju da se amandmanima znatno mijenja zakonski prijedlog, pa je za njih trebalo prethodno tražiti suglasnost Vlade.

>>>Pučka pravobraniteljica: Mnogi neće osjetiti pozitivne učinke izmjene Ovršnog zakona

Najsporniji je Mostov amandman vezan uz obustavu prisilne naplate za kredite kojima je naplaćena glavnica jer, kako je kazao Peđa Grbin (SDP), pitanje je hoće li tada ijedna banka htjeti građanima dati kredit za kupnju prve nekretnine. Sporan je i prijedlog apsolutnog zastarnog roka od 10 godina jer, kaže Grbin, u amandmanima se ne razlikuje ovrha kod potrošačkih odnosa od svih drugih slučajeva prisilne naplate.

"Ako se primjerice gospodi iz Remorkera ne naplati u roku od 10 godina od pravomoćne presude, neće se naplatiti nikada. Znači, vi ste ograničili državu da u slučaju kaznenog dijela naplati svoja potraživanja, a u konkretnom slučaju riječ je o iznosu od 20 milijuna kuna", poručio je Grbin ‘mostovcima‘.

Grbin ‘mostovcima‘: Ovo me tjera na zaključak da želite da zakon ne izglasamo

"Ovo što ste napravili me tjera na zaključak da želite da ovaj zakon ne izglasamo, kako bi cijelo ljeto mogli galamiti da ste se borili protiv odvjetničkog, bankarskog i javnobilježničkog lobija", istaknuo je Grbin i pozvao Most da povuče amandmane i ostane na onome što je Vlada predložila.

>>>HOK traži da se u ovršnom zakonu primanja obrtnika zaštite na isti način kao i plaće radnika

Silvano Hrelja (HSU) ocijenio je to "porastom aspiracija kad postaješ svjestan da ćeš nešto ostvariti i onda povećaš zahtjeve", preporučivši zastupnicima Mosta da idu korak po korak, dok je HNS-ovac Stjepan Čuraj istaknuo kako treba razmišljati dalekosežno, a ne da "ovo postaje licitacija tko će više napraviti za građane".

HDZ: Vlada je morala dati mišljenje o novim amandmanima

Ivan Šuker (HDZ) zamjerio je Mostovim zastupnicima da nisu ispoštovali proceduru po kojoj je Vlada morala dati svoje mišljenje na amandmane. "Ako ste odlučili promijeniti ono što ste dogovorili, trebali ste ponoviti cijeli postupak. Vlada se mora na sjednici očitovati o amandmanima. Ovaj zakon je socijalan, ali mora nuditi i pravnu sigurnost", poručio je Šuker, a s njim se složila i njegova stranačka kolegica Grozdana Perić (HDZ), koja proziva Most da je preuzeo ulogu Vlade.

>>>Udruga Franak pripremila četiri amandmana na ovršni i zakon o stambenom kreditiranju

Tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić kazao je u ime Vlade da nitko iz Mosta nije kontaktirao Vladu i tražio usaglašavanje. "Amandmani bitno mijenjaju naš dogovor. Tek ste ih popodne predali, zašto ne odmah ujutro. Sutra očekujete glasovanje i imam osjećaj kao da ne želite da se to prihvati", rekao je Salapić i također pozvao Most da povuče amandmane. Poručio je i da Vlada radi na izradi potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene i nedostatke važećeg zakonskog rješenja.

Grmoja: Most nema nikakve skrivene namjere

Nikola Grmoja branio se da Most nema nikakve skrivene namjere te da se od jutros razgovara o njihovim amandmanima. "Što je problematično u tome da imamo apsolutni zastarni rok, da osoba ne može biti doživotno blokirana", upitao je.

>>>Gazivoda: Reprogram dugova jedino rješenje blokiranih i ovršenih

"Ovo je u interesu svih nas i pomoći će velikom broju građana. Nemojte propustiti priliku da im pomognemo", apelirao je Grmoja. Pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je uputila premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo o Ovršnom zakonu, da pozove Vladu da se očituje o svim amandmanima predloženim tijekom rasprave. "Neka se Vlada očituje. Ima vremena do sutra", poručio je Grmoja. Znakovito je, smatraju u Mostu, i to što je HDZ-ov zastupnik Ante Babić već povukao svoj amandman, "samo da se Vlada ne mora očitovati".

Predsjedavajući Furio Radin ustvrdio je da se prema saborskom Poslovniku o amandmanima za koje Vlada nije dala suglasnost glasa odvojeno, a tek onda o zakonskom prijedlogu.

Sabor je tijekom dana raspravio tek prvu od planiranih osam točaka dnevnog reda, s tim da je dnevni red nadopunjen i s tri nove točke - o prijedlozima odluka o izboru tri suca Ustavnog suda, izboru predsjednika Vrhovnog suda te razrješenju članova Nadzornog odbora HRT-a.

17. travanj 2024 01:39