Aktualno
StoryEditor

Pad nataliteta i rat cijenama Kimberly-Clark ‘stjerali u kut‘, slijede otkazi i zatvaranje pogona

28. Siječanj 2018.

Kompanija Kimberly-Clark, proizvođač brendova Huggies i Kleenex, otpustit će 13 posto svojih zaposlenika, te ugasiti tvornice diljem svijeta zbog pada nataliteta koji utječe na prodaju pelena i cjenovni rat koji negativno utječe na dobit. NY Times javlja da jedan od čimbenika koji utječu na  pad nataliteta, smatraju rukovoditelji, jesu milenijci koji odgađaju i preskaču roditeljstvo.

U utorak su najavili da će ugasiti između 5 i 5.5 tisuća radnih mjesta u cilju smanjenja troškova i borbe s konkurencijom. Kako bi pokrili rezove i troškove restrukturiranja iskoristit će sredstva ušteđena poreznim rezovima.

Pritisci s kojima se ova kompanija suočava odražavaju probleme u maloprodajnoj industriji gdje se vodi žestoka borba snižavanjem cijena između divova kao što su Amazon i Walmart, pogotovo kada je riječ o kućanskim potrepštinama široke potrošnje. To natjecanje snižava cijene proizvoda Kimberly-Clarka koje su u prošloj godini pale za više od jedan posto.

>>>Nastavlja se masovno zatvaranje trgovina u SAD-u

Ratu cijenama ne nazire se kraj, prvenstveno jer europski maloprodajni lanci, kao što je Lidl, preuzimaju tržište SAD-a snižavajući troškove proizvoda kao što su dječje pelene i mlijeko. Restrukturiranje Kimberly-Clarka podsjednik je da, iako pad cijena koristi potrošačima, radnicima otežava situaciju.

Osim najavljenog otpuštanja, iz kompanije su najavili povećanje kvartalne dividende za 3.1 posto, a prošle godine potrošeno je oko 900 milijuna dolara za reotkup dionica. Ipak investitori nisu impresionirani jer je vrijednost dionica gotovo pa jednaka s obzirom na to da je prošle godine porasla za manje od jedan posto.

Planirano zatvaranje 10 tvornica

Iz kompanije najavljuju da će ukidanje radnih mjesta utjecati na sve segmente poslovanja diljem svijeta, a planirano je zatvaranje ili prodaja 10 tvornica. U prošloj godini prodaja njihovih proizvoda je jačala na tržištima u razvoju koja imaju veće stope nataliteta, no oslanjanje na ta tržišta je rizično zbog nestabilnih gospodarskih uvjeta.

>>>Lidl ulazi u SAD

Rezovi u broju tvornica i radnih mjesta, za koje se očekuje da će donijeti uštedu od 550 milijuna dolara do kraja 2021., dio su najvećeg restrukturiranja kompanije u više od deset godina. Tvrtka također cilja uštedu više od 1.5 milijardi dolara kroz svoj takozvani Force program koji povećava produktivnost u tvornicama i učinkovitiju distribuciju.

25. travanj 2024 12:24