Korona i biznis
18. siječanj 2018.

Pad zaliha ribljeg brašna, količine neće pokriti ni iduća tri mjeseca

USDA WASDE izvještaj objavljen prošlog tjedna iznenadio je visokim brojkama posađene zimske pšenice. Kao reakcija na objavu izvještaja cijena sojinog zrna je odmah porasla dok je cijena kukuruza pala. Velika proizvodnja kukuruza u Americi i zalihe na svjetskoj razini utjecali su na pad cijena.

USDA izvještava o rekordnim prinosima, a brojke iz Argentine i Brazila također nisu promijenjene. Robna burza u Chicagu nije kotirala početkom tjedna zbog praznika- Martin Luther King‘s Day, no nakon otvaranja burze cijena je odmah porasla, te se kreće oko 324,1 usd/st za sojinu sačmu za veljača-ožujak.

>>>Cijene roba na Chicago Mercantile Exchangeu gotovo nepromijenjene

U Peruu je započela ribolovna sezona 7. siječnja te je ukupan ulov iznosio oko 30.000 mt. U nekim dijelovima zemlje i dalje su na snazi ribolovne zabrane zbog visokog udjela mlade ribe, u Chimboteu postotak mlade ribe iznosi čak 80%. Zalihe ribljeg brašna u Kini su i dalje u padu i prema riječima stručnjaka navedene količine neće biti dostatne ni za naredna tri mjeseca.

Trenutno potrošači ne žele sklapati velike ugovore jer je ribolov tek započeo dok su istovremeno proizvođači vrlo pažljivi i prodaju samo određene količine. Kina je i dalje najveći uvoznik peruanskog ribljeg brašna, čak 80%. Ako uključimo u zbroj i ostale azijske potrošače onda čak 93% peruanskog ribljeg brašna završi u Aziji dok su samo Čile i Njemačka ozbiljniji potrošači van Azije i to s 3,5%.

>>>Euro na najvišim razinama u tri godine; dolar i dalje pod pritiskom

Na valutnim tržištima tečaj €/$ je probio razinu od 1,2 i trenutno iznosi 1,22358. U 2017.godini američka valuta oslabila je u odnosu na € čak 14%, a u odnosu na britansku funtu 10%. Razlozi slabljenja dolara su precijenjenost dolara početkom prošle godine, brzi gospodarski rast u ostatku svijeta, te nastojanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da poveća industrijsku proizvodnju što čini slabljenjem vlastite valute.