Aktualno
StoryEditor

Pala nacionalna referentna stopa, u veljači nas čekaju manje rate kredita

29. Studeni 2018.

Građanima će rate kredita u veljači biti nešto manje. Naime, nacionalna referentna stopa (NRS) je pala, i to tako da je 12-mjesečni NRS (koji je najčešće koristi u formiranju kamatne stope)  umanjen  u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prosjeku za 0,22 postotna boda za kune i 0,44 za eure.

Kod kredita banaka koje primjenjuju NRS, kao što su Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, OTP banka ili Erste banka, najnovija promjena bit će vidljiva na anuitetima koje dospijevaju u veljači 2019. godine.

- Kao i do sada, sve banke koje koriste NRS poslat će svojim klijentima obavijest o utjecaju novog NRS-a na njihove kredite i anuitete. Od početka primjene do danas NRS je kontinuirano u padu - stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka.

Sadašnje vrijednosti 12-mjesečnog NRS-a su 0,57% za kunske kredite i 0,53 posto za eurske. Na spomenuti iznos kamatne stope nadoda se marža banke i dobije se kamatna stopa.

Nacionalna referentna stopa prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS) predstavlja prosječni trošak izvora sredstava hrvatskog bankovnog sektora (banaka i štednih banaka), s obzirom na određeno razdoblje, vrstu izvora (depoziti fizičkih osoba, depoziti pravnih osoba iz nefinancijskog sektora, ostali izvori sredstava banaka) i relevantnu valutu. NRS prema tome predstavlja prosječnu kamatu koju bankovni sektor plaća kako bi pribavio sredstva potrebna za kreditno poslovanje.

24. travanj 2024 20:28