Aktualno
StoryEditor

FOTO: Palace Hotel Zagreb obilježio 111. godišnjicu

11. Travanj 2018.
Piše:
Lucija Boko

Prilikom renovacije Palace Hotela u svrhu dobivanja zelenog certifikata pronađena je vremenska kapsula. Tim povodom uz obilježavanje 111. godišnjice hotela održana je konferencija za medije.

Tomislav Kuliš, direktor Palace Hotela Zagreb, istaknuo je svoje zadovoljstvo rekordnom uspješnosti u 2017., unatoč četiri mjeseca rada bez prvog kata i dvorana koje nisu bile u funkciji zbog renovacija. Dodao je i kako o uspješnosti govori i činjenica da je svim zaposlenicima isplaćena trinaesta plaća.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba izrazila je svoje zadovoljstvo doprinosima Palace Hotela u rastućoj turističkoj ponudi grada Zagreba te dodala kako je Palace jedan od rijetkih hotela koji je zaslužio dvostruku kategorizaciju, uz onu od četiri zvijezdice od 2012. može se ponositi i statusom "hotela baštine" koju dodjeljuje Ministarstvo turizma.

Vremenska kapsula, koja sadrži novine Obzor i Agramer Zeitung iz 1891., pismo obitelji Schlesinger i kovanice iz tog doba, bit će izložena u vitrini u lobiju hotela.

Nešto više o samim renovacijama kako bi hotel postao „zelen“ rekao je Gojko Šimunović, diplomirani inžinjer strojarstva koji je sudjelovao u radovima na postavljanju toplinskih pumpi koje će pomoći u poslovanju Palace Hotela u skladu s prirodom.

- U svijetu je upravo turizam odgovoran za pet posto emisije štetnih plinova, a ta brojka se odnosi većinom na hotele. U bliskoj budućnosti predviđena je i izgradnja fotonaponske i solarne elektrane na krovu hotela, paralelno s planom rekonstrukcije krovišta. Moto održivih hotela je što manji utjecaj na okoliš, na čemu Hotel Palace aktivno radi, rekao je.

>>>Hotel Palace otvara wellness centar

Doktorica znanosti Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, ispričala je nešto više o samoj povijesti hotela i procesu restauracije ovog vrijednog nalaza na Odsjeku za restauriranje arheološkog metala.

Akademik Tomislav Sabljak, gost konferencije i hotela, ispričao je svoje anegdote iz kavane Palace sa svojih druženja s poznatim ličnostima poput Miroslava Krleže, Orsona Wellesa, Živka Jeličića i drugih. Hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak također je čest gost hotela Palace, a ovom je prilikom kao gost konferencije napisao nekoliko prikladnih stihova.

Hotel Palace nalazi se u palači izgrađenoj 1891. godine za Karla Schlesingera. Otvoren je 1907., a od te godine kontinuirano posluje. Prvi je organizirani i profesionalno vođen hotel u Zagrebu. Od tada je nekoliko puta nadograđivan i adaptiran pa su tako sada 122 sobe spoj moderne tehnologije i starog secesijskog stila.

28. travanj 2024 14:19