Aktualno
StoryEditor

Paladina: U projekt Kupari investirat će se oko milijardu kuna, bit će to ultra luksuzni resort

08. Prosinac 2017.

Avenue ulaganja, tvrtka-investitor u Kupare kod Dubrovnika planira ulaganje oko milijardu kuna kako bi taj turistički kompleks postao ultra luksuzni resort, a zbog kompleksnosti projekta i puno uključenih dionika, po riječima direktora te tvrtke Ivana Paladina, ne žele ‘licitirati‘ datumima otvaranja hotela.

Paladina je ovih dana dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave IGH, a kao razlog naveo je želju da se kao suvlasnik i direktor Avenue ulaganja više posveti projektu Kupari, koji, kako su kazali, ulazi u intenzivniju fazu.

Tvrtka Avenue ulaganja ugovor za realizaciju projekta Kupari potpisala je krajem ožujka 2016, pri čemu je planirala partnerstvo s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton, a u Kupare u četiri godine uložiti nešto ispod 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine.

>>>Paladina: IGH pronašao novog partnera za projekt Kupari, pregovori će potrajati nekoliko kvartala

Odluka vlade kojim je prihvaćena ponuda Avenue ulaganja odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina. Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Krenule su opsežne pripreme za realizaciju projekta, no u međuvremenu se odustalo od suradnje s Ritz-Carltonom, zbog, kako je objasnio Paladina, vrlo različitih vizija.

- Nakon potpisivanja ugovora s tim hotelskim operatorom, uslijedila je faza razrade idejnog koncepta i u toj smo fazi shvatili da mi kao investitor i hotelski operator s kojim tek trebamo započeti suradnju, imamo različite vizije. Projekt Kupari za nas ima veliki značaj zbog veličine ulaganja, ali i velike želje da u stvarnosti zaživi ideja na koju možemo biti ponosni. Kako je objema stranama bilo jasno da ne razmišljamo u istom smjeru, nastavili smo razrađivati koncept projekta i počeli razgovarati s drugim potencijalnim partnerim", objasnio je Paladina.

>>>DZS: Investicije u dugotrajnu imovinu u 2016. dosegnule 48,6 milijardi kuna, rast od 4,62 posto

Dodao je da za sada samo može reći da će "resort će voditi ultra luksuzni brend, jednog od najboljih hotelskih operatera na svjetskoj razini". Napominje da su pregovori oko novog hotelskog lanca u zadovoljavajućoj fazi i dodaje da su "jako zadovoljni što će novi partner značiti još ekskluzivniju ponudu i što će ova promjena značiti još bolje sadržaje u Kuparima".

Po njegovim riječima, planirani broj smještajnih jedinica više je nego prepolovljen, tako da će ukupno biti manje od 200 smještajnih jedinica, no imat će veće površine (najmanja smještajna jedinica je gotovo 50 metara kvadratnih).

Odgovarajući na pitanje kada kreću konkretni radovi, odgovara da mu je "žao što je vanjski dojam da konkretni radovi tek trebaju početi, jer istina je da se u Kuparima jako puno radi".

- Osim što je izrađeno idejno rješenje novog luksuznijeg koncepta, po stupanju u posjed očistili smo cijelu zonu, koja je godinama bila zapuštena, kako bi mogli pristupiti izradi geodetskih podloga za projektiranje i arhitektonskih snimaka postojećeg stanja objekata. Po završetku čišćenja izrađena je geodetska situacija cijele zone kao podloga za projektiranje i projekt uklanjanja postojećih objekata, kao i detaljni arhitektonski snimak zaštićenog objekta hotela Grand i drugo. Pristupili smo i izradi elaborata valorizacije stanja i vrijednosti postojećeg krajobraza, jer jednu od većih vrijednosti Kupara vidimo upravo u bogatoj parkovnoj vegetaciji koju planiramo maksimalno očuvati i obnoviti, otkriva Paladina.

>>>Izazovi javnog sektora: Javne investicije mogu biti pokretač privatnih

Navodi da su kontaktirali i fitosanitarnu inspekciju kako bi utvrdili stanje palmi na lokaciji te po njihovim su uputama uklonili teško zaražene palme, na čija će mjesta zasaditi nove, dok u suradnji s više ovlaštenih stručnjaka iz područja šumarstava i biologije rade i na kemijskoj, biološkoj i dendrološkoj obradi ostalih palmi kako bi ih zaštitili od zaraze i propadanja.

- Vezano uz zaštićeni hotel Grand, kojega planiramo staviti kao ‘srce‘ budućeg ultra luksuznog resorta, osim detaljnog arhitektonskog snimka izrađen je i konzervatorski elaborat sa smjernicama za obnovu, koji je predan nadležnom konzervatorskom odjelu u Dubrovniku i trenutno se dorađuje prema njihovim uputama, poručuje Paladina.

Kao investitor, ističe, veliku pažnju pridaje ideji samoodrživosti i zaštiti okoliša te se zbog toga trenutno provode i ispitivanja u skladu s europskim normama vezana uz mogućnost ponovne uporabe materijala, koji će se dobiti rušenjem postojećih objekata u gradnji budućeg resorta.

Napominje i da im je cilj iskoristiti sav materijal dobiven rušenjem, a koji zadovoljava uvjete ponovne uporabe, u gradnji budućeg resorta, što, po njemu, predstavlja veliki odmak od trenutne prakse u Hrvatskoj kada je u pitanju rušenje starih i gradnja novih hotela.

27. travanj 2024 06:13