Aktualno
StoryEditor

Palestinac izbo nožem Izraelca u Jeruzalemu, rasplamsali se prosvjedi protiv Trumpa u Bejrutu

10. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=5jGsQzCd5Y8

Palestinac je izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu u nedjelju, priopćila je policija, a u Bejrutu se rasplamsalo nasilje nedaleko od američkog veleposlanstva zbog objave predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Ulični prosvjedi na palestinskom teritoriju, koji su počeli nakon Trumpove objave u srijedu, većinom su utihnuli, ali je njegova promjena dugotrajne američke politike glede Jeruzalema izazvala arapska upozorenja o mogućoj šteti nanesenoj izgledima za postizanje mira na Bliskom istoku.

>>>Trumpova odluka o Jeruzalemu ubila dvoje i ranila više od 750 ljudi

"Nadamo se da se sve smiruje i da ćemo se vratiti na put normalnog života bez nereda i nasilja", izjavio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman za Vojni radio.

Međutim, izbodeni zaštitar u Jeruzalemu je u kritičnom stanju nakon što ga je napao 24-godišnji Palestinac sa Zapadne obale, priopćila je policija. Napadač je uhićen.

U međuvremenu su u Bejrutu snage sigurnosti bacile suzavac i upotrijebile vodene topove protiv prosvjednika, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, nedaleko od američkog veleposlanstva.

Demonstranti su palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Arapski ministri vanjskih poslova, koji su se sastali u Kairu u subotu, pozvali su Sjedinjene Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

>>>Zeman: Kukavički EU čini sve da prevlada propalestinska teroristička struja

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Tunel u Gazi

Uzduž izraelske granice s Pojasom gaze izraelska vojska u nedjelju je uništila "važan" prekogranični tunel koji je iskopao Hamas.

Zasad nema komentara o uništenju tunela koje se dogodilo u vrijeme dok palestinske frakcije pokušavaju ispoštovati rok u nedjelju za Hamasovu predaju Pojasa Gaze palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu nakon desetljeća raskola.

>>>Trumpova igra s vatrom – podsjetnik na razmjere i snagu prve i druge intifade

U izraelskim zračnim udarima prije zore u Pojasu Gaze u subotu ubijena su dva palestinska napadača nakon što su militanti ispalili rakete s tog područja u Izrael u petak.

U indonezijskoj prijestolnici Džakarti tisuće ljudi prosvjedovale su u nedjelju ispred američkog veleposlanstva s plakatima "Palestina je u našim srcima".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao u nedjelju Trumpovu odluku o Jeruzalemu, rekavši da je ona za Ankaru "nevažeća".

>>>‘Cijeli svijet je protiv toga’: Papa traži status quo u Jeruzalemu

"Borit ćemo se do kraja svim sredstvima" protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo "pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka", ustvrdio je Erdogan.

20. travanj 2024 14:38