Aktualno
StoryEditor

Pamćenje možete popraviti pomoću struje, no ne isprobavajte to kod kuće

13. Travanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=Lv1fFcrveqY

Želite pamtiti kao kad ste bili u naponu snage? Mogli biste si pomoći električnim podražajima mozga.

Znanstvenici sa Sveučilišta Boston zaključili su, naime, da se pamćenje kod starijih osoba popravlja kad se električnom energijom stimuliraju određeni dijelovi glave pa se sinkroniziraju moždani valovi. Što više starimo, to sve lošije čuvamo informacije koje kratkoročno pospremamo jer nam olakšavaju obavljanje različitih zadataka.

Sposobnost pamćenja gubi se s godinama, a ovisi o tome, smatraju znanstvenici, koliko su usklađeni moždani valovi. S godinama ti valovi ispadaju iz ritma pa je starijima sve teže slijediti konverzaciju, čitati i usredotočiti se na nešto.

Dokazali su to i istraživači u Bostonu pokusom na grupama mladih i starijih ispitanika. Stavili su im kape s elektrodama i strujom stimulirali dva područja mozga. U časopisu Nature Neuroscience objavili su potom istraživanje prema kojem se pamćenje kod starijih može popraviti pomoću struje, ali i da testove treba nastaviti s više ispitanika i napraviti pravo kliničko ispitivanje.

Ne preporučuju slične pokuse provoditi u kućnoj radinosti, koliko god vjerovali različitim moždanim stimulatorima koji su posljednjih godina preplavili tržište.

19. travanj 2024 10:54