Aktualno
StoryEditor

Pametna rasvjeta, može li pomoći u našoj borbi protiv energetske krize? Da

30. Studeni 2022.
Signify, pametna rasvjeta

Cijene energije skaču iznad očekivanja. Suočavamo se sa cijenama i nekoliko puta većima od onih koje smo imali prošle godine. Neželjenje posljedice dovode do inflacije, manje potrošnje i sve teže svakodnevice. U hladnim mjesecima je sve skuplje grijati svoje prostore, kako kućanstvima, tako i poslovnim uredima, pogonima, trgovinama. Ušteda energije postala je prioritet.

Brza ušteda energije

Vrlo jednostavan i brz način uštede energije je prijelaz na efikasnu LED rasvjetu. Nedavno je u medijima predstavljeno ispitivanje trgovačkih lanaca, koji svi redom navode da će kao najbržu aktivnost uštede energije uvesti zamjenu rasvjete na efikasniju, te regulaciju intenziteta rasvjete prema potrebam. Slično promišljaju i vlasnici industrijskih pogona i skladišta koji rade duge sate, a pametna LED rasvjeta omogućuje im najefikasnije izvore svjetlosti, te sustave kontrola koje pružaju mogućnost regulacije prema zadatku, dijelu prostora ili dijelu dana.

Ušteda do 80 posto

Rasvjeta odnosi 12% električne energije potrošene diljem svijeta. Pametna rasvjeta, odnosno ona koja je integrirana u IoT sustav, može smanjiti potrošnju energije do 80%, što ju čini značajnom u putu prema održivosti. Zamjena rasvjete je također brzo izvediva, jer ne traži veće građevinske zahvate, značajne investicije ili dugoročno zatvaranje poslovanja.

Pametni gradovi

“Smart city” je širok naziv koji pokriva mnoge usluge i aplikacije, a jedna od najjednostavnijih za primjenu je pametna rasvjeta, koja odmah nudi efikasnost kroz smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Postavljanjem mreže pametnih svjetiljki također pripremamo temelje za  izgradnju pametnog grada budućnosti, koji na svjetiljke nadovezuje niz pametnih alata i aplikacija.

Radikalne uštede u potrošnji energije mogu odmah pomoći u planu održivosti, ali se i preusmjeriti u alate koji će olakšati život građana, kao što je mreža punionica za električna vozila, te unaprijediti kvalitetu javne usluge kroz sigurnost prometa, odnosno smanjenje nezgoda i brzinu intervencija.

Održivo zgradarstvo

Zgrade u EU odgovorne su za 40% naše potrošnje energije i 36% emisija stakleničkih plinova.

Pametni rasvjetni sustavi sa integriranim senzorima osiguravaju jednostavne uštede. Senzori prisutnosti omogućuju automatsko gašenje ili prigušenje svjetla ukoliko je prostor prazan, odnosno pojačavanje intenziteta prilikom dolaska ljudi. Kao i u pametnim gradovima, povezana rasvjeta služi kao temelj za izgradnju pametne zgrade budućnosti. Rasvjeta je logičan početak jer je ravjeta nužna gdje god se ljudi kreću.

Za povezivanje pametna rasvjeta koristi standardne sustave, pa se lako može integrirati sa kontrolama klime, ventilacije ili prozora. Za primjer, povezan sustav može senzorima pratiti vanjske i unutarnje uvjete, šaljući signal za podizanje roleta, kako bi sunce obasjalo prostor, istovremeno smanjujući grijanje. Ovakvi sustavi mogu značajno smanjiti potrošnju energije i troškove održavanja.

Pametna analitika

Vlasnici poslovnih zgrada imaju mogućnost prikupljanja i analize bogatstva podataka prikupljenih kroz senzore kako bi omogućili novu razinu održivosti. Pametan rasvjetni sustav sa senzorima prisutnosti prikuplja podatke o korištenju dijelova prostora i putevima kretanja korisnika. Ovi se podaci mogu iskoristiti za optimizaciju prostora. Za primjer, ako su dijelovi prostora slabo korišteni, mogu se minimalno grijati, hladiti ili osvjetljavati. Dugoročno vlasnik može odlučiti bolje organizirati prostor ili čak iznajmiti, odnosno prodati dio prostora. Svaka od ovih odluka nosi potencijal manjih troškova, uštede energije i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Green switch

Tvrtka Signify, kao svjetski lider u rasvjeti, integrirala je održivost u svoju strategiju razvoja. Postigli smo ugljičnu neutralnost 2020. godine kroz svoje održivo poslovanje, no značajno veći učinak na europskoj i globalnoj razini možemo postići svojim održivim proizvodima. Blisko pratimo inicijative Europskog zelenog plana i odgovaramo na njih svojim inovacijama kroz Green switch program. Pametna rasvjeta odgovor je na ključnu inicijativu „Digitalization“, a više o tome pročitajte na: Digitalization | Signify Company.

29. travanj 2024 01:48