Korona i biznis
13. listopad 2017.

‘Pametne klupe‘ stigle i u Đakovo

Đakovo se pridružilo gradovima s "pametnim klupama", kojih je do sada u Hrvatskoj i svijetu postavljeno oko četiri stotine.

Dvije "Steora pametne klupe" postavljene su u petak na obnovljenome Strossmayerovu trgu, u gradskom središtu. Vrijednost projekta je 55.800 kuna, a u najvećoj mjeri financirali su ga Grad

Đakovo i Hrvatska turistička zajednica, a sudjelovali su i đakovačka Turistička zajednica i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

>>>Include: Pametne klupe rekordnom brzinom stigle u Dubai

Klupe i njihove mogućnosti predstavili su zamjenik gradonačelnika Robert Francem, direktorica đakovačke Turističke zajednice Marija Burek, arhitekt novog rješenja Strossmayerova trga Bruno Rechner i predstavnici tvrtke "Includ" iz Solina.

Vizija ‘pametnog grada‘

Projekt "Steora pametna klupa", rečeno je na predstavljanju, prijavljen je u travnju preko Turističke zajednice Grada Đakova na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za potporu turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima.

>>>Include postavio 17 pametnih klupa u Zagrebu, očekuje 450 tisuća eura investicija

"Korak je to ka viziji Đakova kao ‘pametnoga grada‘. Na ovaj način građani će moći slobodno pristupati internetu. Dvije solarne klupe mogu puniti pametne telefone, tablete, laptope i drugo" , rekao je dogradonačelnik Francem.

Direktorica đakovačke Turističke zajednice Marija Burek rekla je da klupe pridonose turističkoj ponudi grada tako što poboljšavaju kvalitetu ponude i uslugu turistima za boravka u gradu.

>>>‘Pametna klupa na turneji’: Mrvoš najavio ulazak u Veliku Britaniju

Arhitekt Rechner dodao je kako su klupe inkorporirane u obnovu Strossmayerova trga koja je nedavno privedena kraju.

Grad je spreman za postavljanje dodatnih "pametnih klupa" ako prve dvije naiđu na dobar odziv i interes Đakovčana.