Aktualno
StoryEditor

Pametni gradovi koriste poduzetnicima, investitorima i građanima

24. Studeni 2016.

- Izradi strategije za pametan grad prethodi hvatanje u koštac s izazovima grada koji su danas prilično raznoliki, od nedostatka financijskih sredstava, starenje stanovništva do dotrajale infrastrukture, a porasla su i očekivanja građana. Digitalna transformacija omogućila je da saznamo sve što se radi u gradu, što je gradonačelnik napravio taj tjedan i kada će riješiti naše probleme, rekla je Anita Lovrić, direktorica Izvršnog Centra za konzalting i agilne sustave u Infodomu na konferenciji 48 sati - 8. susret gradonačelnika i poduzetnika.

Najbolji korak koji gradovi mogu poduzeti prije no što postanu pametni je snimanje poslovnih procesa kojim se utvrđuje koji su najveći problemi koje treba riješiti. Integriranje svih procesa, najbolje je rješenje, a uvođenjem strategije svi su na dobitku.

- Svi dionici pametnog grada imaju koristi od strategije: građani su informiraniji, poduzetnici imaju bolju podlogu i lakše investiraju, gradonačelnik ima jasan put gdje želi sa svojim timom doći, a njegov tim to lakše prati na operativnoj razini. Neki od pozitivnih ishoda provođenja strategije su bolja kvaliteta života, kvalitetnije gospodarstvo i bolje očuvanja okoliša, objasnila je Lovrić.

Pametna rješenja za učinkovitije upravljanje gradom

Direktorica poslovnih rješenja u Bisnodeu Sanja Begović predstavila je usluge tvrtke kojima se olakšava pronalaženje točnih informacija neophodnih za brzo donošenje važnih odluka. Pametna rješenja za učinkovitije upravljanje gradom uključuju i uslugu smanjenja administrativnih troškova – Data cleansing koja nudi ažurirane informacije.

- Jedna od mjera koja se može učiniti s ciljem optimizacije radnog vremena djelatnika gradske uprave je monitoring baze klijenata. Danas se pregledavanje raznih portala i ostalih izvora podataka može automatizirati te samim time rasteretiti djelatnike i omogućiti im da se bave nekim drugim aktivnostima, rekla je direktorica Begović.

Pozitivan primjer suradnje grada i poduzetnika

Pozitivan primjer suradnje grada i poduzetništva ispričan je kroz iskustvo mlade Križevčanke koja je otvorila tvrtku u svom gradu, a on joj je, iako se ne može pohvaliti izdašnim proračunom, pomogao subvencijom za putovanje u Las Vegas gdje je predstavljala svoje kreacije.

[caption id="attachment_247402" align="alignnone" width="750"]Martina Kuntić Martina Kuntić[/caption]

- Zašto sam otvorila firmu u Križevcima? U Zagrebu ima puno mladih, ambicioznih ljudi koji žele isto što i ja. Odlučila sam ići linijom manjeg otpora i otvoriti tvrtku tamo gdje ću biti upečatljivija i prepoznatljivija. Voljela bih pridonijeti razvoju manje sredine, za to ima potencijala, kazala je Martina Kuntić koja je osnovala vlastiti dizajnerski brand Agjamal.

16. travanj 2024 09:59