Aktualno
StoryEditor

Panama nije najveća porezna oaza, trećina ‘muljaža‘ obavlja se u EU

25. Rujan 2018.

Nakon što su objavljeni tzv. Panamski dokumenti koji su razotkrili tko to skriva novac od poreznika svoje države u državama poreznim oazama, Europska unija napravila je svoju ‘crnu listu‘ tih zemalja koja uključuje uglavnom karipska i pacifička otočja, poput Antigve i Barbude, Guama ili Maršalovih Otoka. Cilj je bio da ta područja, odnosno tvrtke registrirane u njima, budu podvrgnute posebnim provjerama zbog toga što ne poštuju europske standarde transparentnosti.

>>>Nevini krivci panamski

No prema podacima koje je ovih dana objavila Mreža za poreznu pravdu, u zemljama na ‘crnoj listi‘ obavlja se jedva 1% ukupnog izbjegavanja poreza. Zapravo se trećina svih prikrivanja poreznih obaveza u zemljama Unije obavlja u – drugim članicama EU.

Tome treba dodati i 5% svih prikrivenih sredstava koja se čuvaju u Sjedinjenim Državama. Preko te zemlje se prikrije više europskih poreza nego u svim zemljama na “crnoj listi” zajedno. Nizozemska je odgovorna za dvostruko više pritajenih poreza njemačkih tvrtki nego Panama, pokazuje izvještaj TJN-a, a među najveće “oaze” spadaju i Luksemburg, Njemačka i Francuska.

>>>‘Rajski dokumenti’: Procurilo 1,4 terabajta poreznih tajni bogataša i korporativnih divova

Ovo istraživanje pokazuje dvije stvari: za početak, prikrivanje poreza nije eksces, nego sustav, a odgovornost za tu praksu ne može se prebaciti na nekoliko karipskih otočića. Europski porezni problem svoje korijene ima u srcu Europe, piše Bilten.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 14:15