Aktualno
StoryEditor

FOTO: Panel o privatizaciji državnih poduzeća - ‘Ništa nije sveto‘ osim Šuma i Voda

26. Travanj 2017.

Privatizacija državnih poduzeća nije jedino rješenje, niti cilj, već sredstvo koje se treba primijeniti u nekim slučajevima kako bi se ostvario cilj konkurente ekonomije - temeljni je zaključak panela s nazivom ‘Što ostaviti u državnom vlasništvu, a što privatizirati?‘ koji se održao u sklopu konferencije "Državno, a efikasno" u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU).

>>>FOTO: Počela je konferencija koja ‘pobija podvalu da država ne može biti dobar gospodar’

Andrej Grubišić, managing partner u Grubišić i partneri, povukao je tezu da države poput Austrije i Njemačke nisu bogate i razvijene zahvaljujući većinskom vlasništvu države u velikim poduzećima poput Deutsche Telekoma, već zato što takva poduzeća vuku privatni poduzetnici. A u upravo te zemlje u kojima je jak privatni sektor trbuhom za kruhom odlaze stanovnici iz država bivše Jugoslavije.

Dragan Kovačević, predsjednik uprave JANAF-a smatra da država kao vlasnik postavlja kontradiktorne ciljeve.

- Morate dati velike plaće, investirati i ostvariti dobit, a to su kontradiktorni ciljevi. Na svijetu ne postoji menadžer koji može ostvariti sve te ciljeve. Trebamo razmišljati o učinkovitosti menadžera jer bez toga ne ide. Nedostaju nam pravni okviri i nemamo ad hoc rješenja kada se nađemo u situaciji u kojoj smo se našli sada, rekao je.

- Stvari u Hrvatskoj i Srbiji su iste. Dogodila se situacija u kojoj je privatizacija gledana kao cilj, a ne kao sredstvo, čija je posljedica bila da je privatizacija poništila samu sebe, odvagnuo je Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta Beograd.

Problematika recesije

Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upozorava da treba sagledati problematiku recesije u Hrvatskoj, jer se ona ne može riješiti bez pravilnog regulatornog okvira.

- Trebamo se zapitati zašto smo jedina zemlja u EU koja svaki put u recesiji ostane deset godina. Pogledamo li tranzicijske zemlje vidimo rast BDP-a, dok je u Hrvatskoj primjetan pad. Jedini način da se to riješi je upravljanje neto imovinom što nositelji ekonomske politike moraju preuzeti kao svoju dužnost.

Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine naglasio je stav ministarstva koji kaže da ‘ništa nije sveto‘ osim Voda i Šuma o kojima država mora voditi brigu, dok će svi ostali oblici biti, u suradnji s ekonomskim stručnjacima, podložni detaljnim analizama kako bi se otkrio interes za Republiku Hrvatsku.

Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu, smatra da je cijela Europa puna problema gdje je nekritičko shvaćanje privatizacije dovelo do njezina urušavanja, te unatoč činjenici da je javni sektor, kako kaže, katastrofalan, bezglava nekontrolirana privatizacija nije rješenje.

18. travanj 2024 19:55