Aktualno
StoryEditor

Panel rasprava o autorskim pravima: Jozo Radoš sam protiv svih

11. Siječanj 2019.

Jozo Radoš sam protiv svih. Tako bi se ukratko mogao sažeti panel o Direktivi o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu održan u petak na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji je u premaloj auli Rektorata okupio svu kremu hrvatske kreativne, umjetničke i novinsko-izdavačke industrije.

Autorska prava treba zaštititi, pogotovo u odnosu na globalne svjetske internetske platforme koje od oglasa tijekom dijeljenja sadržaja ostvaruju prihode koji se ne mogu mjeriti ni s hrvatskim BDP-om. Ali autori, oni koji taj sadržaj stvaraju u konačnici od toga nemaju nikakve koristi. Opći je to zaključak panela, na kojem se vrlo malo spominjala teza da se Direktivom ugrožava stupanj slobode na Internetu.

Oko nje se u Bruxellesu vodio i vodi pravi lobistički i politički rat i ulozi su na strani globalnih igrača, a čiji je osnovni cilj da se prihodi od oglasa dijele i s autorima. Jasno, to ne bi bile tržišne cifre za svaku pjesmu, film, novinski članak ili fotografiju, ali intencija jest da naknada bude barem pravična jer navedene industrije ionako grcaju u financijskim problemima i ovo bi im mogao biti podstrek.

Broj amandmana na sam Prijedlog Direktive bio je gotovo rekordan, oko 700, a konačni prijedlog teksta tek bi se trebao definirati na Tripartitnom sastanku Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije.

Hrvatska je premala zemlja u odnosu na velike države i mi moramo štititi svoje autore, naglasila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Netko zarađuje na dijeljenju sadržaja i ne plaća malima ništa, a mi se zalažemo za to da barem plati malo - kazala je ministrica.

No, panel se pretvorio u paljbu na Jozu Radoša, hrvatskog člana Europskog parlamenta iz stranke GLAS i jedinog predstavnika hrvatskih parlamentaraca na panelu koji su glasovali protiv.

- Nisam protiv Direktive, ali se ne slažem s time da konačno rješenje bude loše. Ona nije dobro izbalansirana i mi još uvijek ne znamo koja će se varijanta na koncu prihvatiti. Učinilo mi se da će se krajnjim korisnicima interneta ugroziti prava i to je glavni razlog zašto sam glasao protiv.

Očekujem kompromis između Europskog vijeća i Europskog parlamenta koji neće rezultirati ugrozom prava krajnjih korisnika i koji će zaštititi autorska prava - objasnio je Radoš navodeći članak 13 o nadzoru sadržaja koji je, prema njemu, vrlo kompleskno pitanje.

Dubravka Šuica i Željana Zovko, EU parlamentarke iz redova HDZ-a, ‘likovale‘ su jer su one glasale za, ne propuštajući dobiti koji poen viška navodeći da se od lijevih stranaka očekivalo da zaštite rad i malog čovjeka, što je konačno rezultiralo i strelicama prema Radošu tijekom pitanja iz publike.

14. travanj 2024 15:32