12. travanj 2018.

Papa Franjo priznao velike greške, lošu procjenu seksualnog zlostavljanja u Čileu

Papa Franjo priznao je u srijedu da je napravio "velike greške" u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao. Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu.

>>>Vatikanski list: Redovnice rade u ropskim uvjetima

Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičena da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici.

Tuga i sramota zbog zloporabe moći

Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo. Papa se potom ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a potom poslao u Čile uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava.

U pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio u srijedu, nema, međutim, nikakvog posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa.

>>>Papa Franjo: Svi, pa i najgori grešnici poput Jude, mogu u raj

- Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija, piše Papa u tom dugom "mea culpa" na španjolskom.

Upoznavajući se s izvješćem istrage o "zloporabi moći" i "seksualnom zlostavljanju maloljetnika" koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio "preplavljen boli".  Papa Franjo spominje "brojne živote ispunjene patnjom" u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na "tugu i sramotu".