• Pratite nas na:
17. ožujak 2018.

Papa se pomolio pred tijelom mističnog kapucina koji se ‘hrvao s vragom‘

Papa Franjo se u subotu pomolio ispred tijela jednog od najpopularnijih katoličkih svetaca, Svetog Pia iz Pietrelcine, mističnog svećenika koji se prema svjedočenjima često ‘hrvao s vragom‘.

Bio je to prvi posjet Pape brdskom gradiću San Giovanni Rotondo u kojem je živio i 1968. godine umro bradati kapucin za kojeg Crkva kaže da je imao krvareće stigme na rukama i stopalima.

>>>Vatikanski list: Redovnice rade u ropskim uvjetima

Posljednji zabilježeni sukob Pia s nečastivim datira iz 1964. kad su ga svećenici pronašli na podu ćelije s posjekotinom na čelu. ‘Vrag mi je pokušao iskopati oči,‘ rekao je.

Brojni ljudi su rekli da je Pio unaprijed znao što će mu povjeriti u ispovjedi. On je sredinom 1960-ih rekao tadašnjem biskupu Karolu Józefu Wojtyłi da će jednog dana biti papa. Wojtyła je u 1978. godini postao papa Ivan Pavao II. i u 2002. Pia proglasio svetim, piše Reuters.

"Izmučena duša"

Biografija Pia iz Pietrelcine kaže da se u svojoj ćeliji u malenom samostanu redovno hrvao s vragom. "Njegova je duša bila jako mučena", rekao je papa tijekom današnjeg posjet. "On se osjećao napadnut od strane Vraga".

>>>Papa Franjo: Svi, pa i najgori grešnici poput Jude, mogu u raj

Pio je rođen 1887. godine u selu Pietrelcina, njegovo tijelo, ekshumirano i dijelom rekonstruirano silikonskom maskom u 2008. godini počiva u staklenom lijesu s kontroliranom temperaturom u San Giovanni Rotondu gdje ga godišnje posjete milijuni hodočasnika.