Aktualno
StoryEditor

Pappo ekspresno odgovorio na optužbe Živog zida: Radi se o političkoj korupciji!

30. Srpanj 2019.

Živi zid na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem održao je konferenciju za medije na tremu dodjeljivanja kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj tvrtki Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita.

Sinčić je u svom istupu kazao kako je HBOR jedna netransparentna institucija koja je prošle godine DIV grupi dodijelila veliki kredit, a da se danas očekuje sastanak Upravnog odbora HBOR-a koji bi trebao odlučiti o dodjeljivanju druge tranše kredita.

Dodao je kako Hrvatska brodogradnja Jadranbrod mora dati pozitivno mišljenje na davanje druge tranše kredita, što ona nije učinila, te da je ta tvrtka već 60 puta dala negativno mišljenje, što po Sinčiću znači da DIV grupa nema pravo na drugu tranšu kredita.

Također je kazao kako su za sve to odgovorne dobre veze vlasnika Brodosplita, prvenstveno misleći o Ivanu Vrdoljaku i Radimiru Čačiću.

Spomenuo je i offshore tvrtke koje Debeljak ima na Maršalovim otocima, a za kraj je mesijski zaključio kako je Brodosplit budući Agrokor ili Uljanik.

Odmah nakon završetka konferencije Živog zida, reagirao je član uprave DIV grupe Darko Pappo.

- Brodosplit i sva druga poduzeća unutar DIV grupe rade sukladno zakonima i propisima. To potvrđuju i sva izvješća velikih revizorskih kuća. Cijela Div grupa posluje pozitivno i od 2016. godine ostvaruje dobit što pokazuje da sve one struje koje su bile uvjerene da velika brodogradnja ne može raditi s profitom su bile u krivu. Ova današnja pressica koju je Sinčić organizirao je samo jedan u nizu pokušaja da se Brodosplit uništi na bilo koji način, a ta njihova organizacija, jer oni nisu politička stranka, koristi sve svoje mogućnosti da nam našteti i da našu Grupu koja zapošljava više od 3500 ljudi, koja izvozi i koja hrani gospodarstvo, dovede do propasti – kazao je uvodno član Uprave DIV grupe Darko Pappo.

Pappo je dodao da je temeljim svih saznanja prije desetak dana podnesena i kaznena prijava protiv Sinčića i Palfi sa sumnjom na političku korupciju i na trgovanje utjecajem te da očekuju reakciju Državnog odvjetništva.

- Što se tiče kredita koji je spominjan danas, Brodosplit je prije dva mjeseca isporučio jedna brod koji se financirao po istom modelu. Nakon isporuke tog broda, kupac je naručio i drugi brod što znači da je odrađen odličan posao, u kojemu je kao finacijer bio i HBOR koji se spominje. Pozivam sve tvrtke koje imaju izvozne projekte da ih financiraju na isti način – izjavio je Pappo.

Osvrnuo se i na offshore tvrtke i Maršalove otoke.

- Svaki poznavatelj brodarstva zna da se brodovi u međunarodnoj plovidbi registriraju na offshore zonama. U krajnjoj liniji i tvrtka u državnom vlasništvu, Jadroplov ima tvrtke registrirane na nekim od tih otoka. To je najmanje bitno, bitno je da ovaj brod koji sad radimo naručitelj američka tvrtka i da je to najveća američka investicija trenutno u RH – kazao je Pappo.

Za kraj je prokomentirao i izjavu kako Brodosplit očekuje crni scenarij Agrokora i Uljanika.

- Na našu sreću to nije ni približno točno. Mi smo uspješno rekonstruirali Brodosplit, sve je potvrđeno od strane EK, a očito se neki kojima je Sinčić instrument ili glasnogovornik ne mogu s tim pomiriti. Tu je puno interesa. Njima je cilj da nas svrstaju u isti koš s onima koji nisu uspjeli preživjeti tržišnu utakmicu. Radi se o političkoj korupciji, mi smo saznanja podjelili s nadležnim institucijama, a kako je Sinčić od nedavno i europarlamentarac mi ćemo, kada se steknu uvjeti, o svemu obavijestiti i nadležna tijela EU – zaključio je Pappo.

20. travanj 2024 04:36