Aktualno
StoryEditor

Pariz polako gubi titulu prijestolnice luksuza na korist Londona

31. Prosinac 2016.

Pariška turistička industrija na kraju godine zbraja gubitke koji su nastali uslijed terorističkih napada. U 2016. godini bilo je 1,3 milijuna manje noćenja u pariškim hotelima, ali iz tamošnje Turističke zajednice kažu da su brojke bolje od očekivanih.

- Šestpostotni pad ugodno je iznenađenje nakon godine u kojoj smo mnogo pretrpjeli, rekao je Pierre Chapira, voditelj pariškog TZ-a za Le Figarote dodao da manjak hotelska noćenja nije nužno odraz turističkih dolazaka jer su se mnogi vjerojatno odlučili korisititi usluge iznajmljivanja stanova preko Airbnb-a ili prenoćiti kod prijatelja. Optimizmom zrači i asistent pariške gradonačelnice Jean-François Martins koji kaže da se krivulja oporavka nazire već u prošlom mjesecu kada su rezervacije hotelskog smještaja bile samo dva posto manje u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, piše Newsweek.

Pozitivi dolazi kraj kada svjetla reflektora obasjaju nekada blještavu scenu luksuza po kojoj je Pariz nadaleko poznat.

Stručnjaci tvrde da je 18 milijardi dolara vrijedan sektor mode i luksuza u opasnosti. Dok se Gradu svjetla smrkava, Londonu, koji doživljava svojevrsni boom u industriji luksuza, sviče. Osim terorizma, ovaj fenomen korijene vuče i u nasilnim pljačkama imućnih pojedinaca koje doprinose uvjerenju kako Pariz više nije siguran grad kakav je nekad bio. S druge strane, London se doživljava kao sigurnija destinacija i ubrzano postaje Meka za strane turiste željne luksuznih dobara, piše Independent.

Podsjetimo, u listopadu, tijekom Pariškog tjedna mode uz prijetnju oružjem u svom luksuznom apartmanu opljačkana je zvijezda reality show Kim Kardashian. Ova pljačka milijune dolara vrijednog nakita nije izolirani slučaj. Prošlog su mjeseca ‘nagrabusili‘ bolivudska glumica Mallika Sherawat i njezin partner. Oni su u pokušaju pljačke napadnuti suzavcem, a na cesti koja povezuje Pariz i Le Bourget, europsku najprometniju luku za privatne letove, u dva mjeseca dogodile su se dva razbojstva.

Dvije bogate sestre iz Katara, kao i francuski biznismen također su suzavcem prisiljeni da izađu s ceste i predaju pljačkašima milijune dolara vrijedne osobne stvari.

- Smatram da su visoko imućni stranci na krilima terorizma odletjeli iz Francuske, rekao je Luca Solca, čelnik luksuznih dobara u Exane BNP Paribas za Business of Fashion. Dodao je kako pljačke samo pogoršavaju situaciju, a London i Švicarska na tome profitiraju.

Posljedično, britanska modna kuća Burberry objavila je ranije ove godine da je prodaja u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla za više od trećine i to nije jedini brand koji je profitirao. Londonski Harrods ostvaruje najbolje tjedne prodaje ove godine zahvaljujući bogatašima koji su preplavili UK zbog slabije funte i sigurnosti.

- Oslabljena sigurnost u Europi jedan je od glavnih razloga koji dovodi ljude u UK. Mnogi sa srednjeistočnog tržišta nisu se osjećali sigurno ni dobrodošlo u Francuskoj i stoga su došli u UK, kazao je Michael Ward, direktor Harrodsa za Financial Times.

Pariz je još uvijek pri vrhu liste svjetskih top deset modnih kapitala s pet do šest posto sveukupnog svjetskog tržišta luksuza. Međutim, niz pljačkih i napada prijeti daljnjem srozavanju njegove pozicije.

24. travanj 2024 16:29