Aktualno
StoryEditor

Parlametar 2018: Samo 44 posto Hrvata misli da je članstvo u EU dobra stvar

17. Listopad 2018.

Znate li da su iduće godine izbori za Europski parlament? Znate li kad? Barem u kojem mjesecu? Ako ne znate, ne morate se brinuti da ste slabije informirani od mnogih građana Europske unije. Naime, prema rezultatima posljednjeg istraživanja Parlametar 2018 kojeg za Europski parlament provodi Eurobarometar, svega 41 posto ispitanika diljem Unije ispravno je smjestilo iduće izbore za europarlament u svibanj 2019. godine, a čak 44 posto pogriješilo je mjesec kad se održavaju, dok 15 posto uopće ne zna da su iduće godine europski izbori.

Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine, a premda značajan dio ispitanika još ne zna da su iduće godine euroizbori, svjesnost o njima ipak je porasla za 9 postotnih poena u odnosu na ispitivanje provedeno šest mjeseci ranije. Kao glavne političke teme o kojima bi željeli da se raspravlja u kampanji, ispitanici su istaknuli imigraciju, ekonomiju, nezaposlenost mladih i borbu protiv terorizma.

>>> Grabar Kitarović: Hrvatska ni nakon pet godina nije profitirala od članstva u EU

Očekivano za zemlju koja živi od izbora do izbora, svjesnost da se iduće godine u svibnju održavaju izbori za europarlament u Hrvatskoj je veća nego u EU. Čak 49 posto ispitanika iz Hrvatske ispravno je smjestilo izbore za Europski parlament u svibanj iduće godine, no čak 22 posto ispitanih ne zna da su iduće godine biraju europski zastupnici. Teme važne za hrvatske ispitanike također su nešto drugačije. Hrvatske građane puno manje zanima imigracija i borba protiv terorizma, a željeli bi da političke stranke ponude odgovor kako postići gospodarski rast, osigurati socijalnu sigurnost građana EU, suzbiti nezaposlenost mladih te zaštititi potrošače i sigurnost hrane.

Parlametar 2018 utvrdio je da je generalno zadovoljstvo ispitanika demokratskim funkcioniranjem Unije u porastu (49 posto), premda ravno polovica njih nije zadovoljna smjerom u kojem EU ide. Zanimljivo je da ispitanici koji misle da EU ide krivim putem isto smatraju i za vlastitu državu, no ne i oni iz Hrvatske. Gotovo dvije trećine (64 posto) ispitanih iz Hrvatske misli da im država ide u pogrešnom smjeru, dok istodobno 40 posto njih nije zadovoljno smjerom kojim ide EU.

>>> Hrvatski europarlamentarci: Propuštene su mnoge prilike koje pruža članstvo u EU

Premda bi se, s obzirom na to da postoji veća svjesnost o datumu izbora, moglo pomisliti da su hrvatski građani Unije zainteresirani za europske izbore, njihova zanimljivost u Hrvatskoj pada. Čak 54 posto ispitanika nije uopće zainteresirano za izbore za europarlament, što je šest posto više nego pri posljednjem istraživanju.

Osim toga, ovo je istraživanje utvrdilo da čak 68 posto svih ispitanika misli da njihova zemlja ima korist od članstva u EU, što je najviše od 1983. godine, dok čak 62 posto ispitanika misli da je samo članstvo u Uniji dobra stvar. U Hrvatskoj svega 44 posto ispitanika misli da je članstvo u Uniji dobra stvar, dok ravno dvije trećine misli da Hrvatska ima korist od članstva.

19. travanj 2024 03:55