Aktualno
StoryEditor

Parlametar.hr - novi alat za praćenje rada Sabora online

17. Rujan 2018.

Parlametar.hr od danas je mjesto na kojem se građanke i građani mogu jednostavno informirati o radu Hrvatskog sabora. Radi se o web alatu koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada pojedinačnog zastupnika ili zastupnice, saborskog kluba i čitavog Sabora, a lansirali su ga GONG i slovenski Danas je nov dan.

>>>GONG predlaže uvođenje ‘građana revizora’

Parlametar je razvijen s namjerom da se cjelokupan proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru, najvažnijoj demokratskoj instituciji u parlamentarnoj demokraciji, učini što transparentnijim, kako bi zainteresirana javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri, političari, ali prije svega građani, imali bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime.

Svi podaci koji se koriste na Parlametru preuzimaju se sa stranica Hrvatskog sabora i Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora, gdje su objavljeni u otvorenom formatu, što predstavlja nužan uvjet razvoja ovakvog tipa aplikacija.

Parlametar je primjer koji može poslužiti kao značajan argument otvaranju podataka javnih institucija u Hrvatskoj u strojno čitljivom formatu. Veći broj otvorenih registara i baza javnih institucija značit će i veći broj aplikacija koje za cilj imaju pomoći građanima da steknu bolji uvid u razne procese koji se događaju u društvu.

>>>GONG: Govor mržnje treba ograničiti zakonom, odgovornost imaju obrazovni sustav i mediji

Parlametar veliku i kompleksnu građu koju proizvodi Hrvatski sabor organizira i prezentira pregledno i intuitivno, poput društvenih mreža te nudi opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i gotovih grafičkih vizualizacija. Ambicija je nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti platforme, no one ovise o podacima koje će Sabor otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima.

Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se građani putem Parlametra mogli izravno obratiti. Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 10:05