Aktualno
StoryEditor

Parquery - domaća aplikacija za parkiranje koristi se u 20 zemalja svijeta

19. Listopad 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mO1n45Us1j8[/embed]

Zagrebačka agencija Cinnamon za švicarski je startup Parquery razvila te dizajnirala aplikaciju kojom se troškovi upravljanja parkirališnom infrastrukturom višestruko smanjuju, a procedura značajno pojednostavljuje.

>>>Revolucija parkiranja u hrvatskim gradovima: Na dva mjesta 12 automobila

Na razvoju aplikacije tijekom posljednjih 18 mjeseci radi tim programera i dizajnera iz Hrvatske. Surađivali su sa samim osnivačima tog visokotehnološkog startupa, koji čini tim doktora znanosti s prestižnog ETH Zurich, koje se ubraja među 20 najboljih svjetskih sveučilišta. Cjelokupni sustav otad je implementiran u više od 20 država diljem svijeta, a među korisnicima su brojni gradovi u Italiji i Švicarskoj te nekoliko operatora šoping centara u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Parquery je utemeljen na sustavu umjetne inteligencije kroz koji se sa samo jednom instaliranom kamerom može nadzirati parkiralište kapaciteta do 300 parkirališnih mjesta. Ovo cloud-based rješenje u realnom vremenu prikazuje dostupnost mjesta vozačima te izračunava statističke podatke o dinamici korištenja parkirališne infrastrukture što dovodi do njihovog optimalnijeg korištenja. Troškovi instalacije Parquery sustava su minimalni jer se mogu koristiti već postojeće kamere na parkiralištima, a gotovo sva potrebna ostala infrastruktura pohranjena je u cloudu.

- Prema nekim projekcijama, tržište rješenja za pametne gradove u sljedećih će deset godina narasti do gotovo 3000 milijardi dolara. Hrvatske tvrtke već ozbiljno sudjeluju i konkuriraju u tom tržišnom segmentu, a uvjeren sam da je perspektiva još i bolja. Dosad smo razvili nekoliko rješenja za međunarodne klijente koja služe milijunima korisnika, a iskustvo koje smo dosad stekli veliko je i u međunarodnim okvirima, kaže direktor Cinnamona Ivan Kovač.

>>>Zagreb: Novootvoreno parkiralište TŽV Gredelj, karta 10 kuna, Bandić kaže – prejeftino

Agenciju Cinnamon zajednički je osnovalo troje partnera s iskustvom na području dizajna, programiranja i business developmenta. Prije Cinnamona osnivači su radili u tvrtkama poput švedskog Sony Ericssona, ali i pokretali startupe poput Why Knot?-a koji je prodao više od 300.000 svojih proizvoda brojnim Fortune 500 tvrtkama. Cinnamon trenutno zapošljava gotovo 30 stručnjaka različitih profila koji rade na projektima za klijente u državama diljem Europe i ostatka svijeta.

19. travanj 2024 08:27