Aktualno
StoryEditor

Pavelin: Imamo ‘negativnu spiralu‘, kvalitetne radnike pokušavamo nadomjestiti većim brojem ljudi

12. Ožujak 2018.

Brodogradilište Viktor Lenac obnavlja redovni godišnji remont broda USNS Trenton, a očekuje se uplovljavanje još jednog američkog ratnog broda, rečeno je u ponedjeljak tijekom posjeta veleposlanika SAD-a Roberta Kohorsta kostrenskom brodogradilištu i posadi Trentona.

Kohorst je rekao da Brodogradilište Viktor Lenac posjećuje prvi puta, da je o njemu puno dobroga čuo te da mu je drago što se suradnja nastavlja.

>>>Brodogradilište Viktor Lenac u 2017. ostvarilo 70 posto više ukupnih prihoda

Direktor V. Lenca Aljoša Pavelin kazao je da je vrijednost redovitog održavanja broda Trenton poslovna tajna te da bi brod trebao ostati u brodogradilištu 45 dana. Ugovoreni radovi završeni su prije roka, ali su se otvorili dodatni koje privodimo kraju te isplovljavanje Trentona očekujemo potkraj ožujka, rekao je Pavelin, dodavši da će u Lenac uploviti još jedan brod Američke ratne mornarice - Carson City.

Trenton je treći američki ratni brod u Lencu od 2011. godine te osmi projekt koji je to brodogradilište odradilo za Američku ratnu mornaricu.

>>>Viktor Lenac dobio novi posao za Američku ratnu mornaricu

Lenac zahvaljujući poslovima s Američkom ratnom mornaricom dobiva na ugledu i brendira se na tržištu, jer je pokazao kako poslove može odraditi kvalitetno i na vrijeme, uz visoku razinu sigurnosti, istaknuo je Pavelin.

Govoreći o poslovanju u 2018. godini, u razgovoru s novinarima rekao je da je prvo tromjesečje bilo uobičajeno izazovno, a da je u veljači zbog niske temperature i bure bilo kašnjenja i otkazivanja, ali da je poslovanje u ožujku već jako dobro.

>>>Viktor Lenac: Osnovana tvrtka VL Steel

Unatoč tome što će prvo tromjesečje biti loše, nadoknadit ćemo to u nastavku godine, naveo je, dodavši da ima prostora za nove poslove koji se intenzivno ugovaraju.

Pavelin je naglasio da je, kada je riječ o prošloj godini, ključan remont i modernizacije zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney te da su i ostali standardni poslovi bili u skladu s planom. Lani je ostvaren rekordni profit od gotovo 37 milijuna kuna, rekao je Pavelin, ističući da je to postignuto zahvaljujući boljem upravljanju troškovima, boljem nadzoru rada kooperanata i vlastitih ljudi.

>>>Sinčić: Brodogradilištima treba pomoći država, dok ne postanu profitabilna

Na pitanje o ugovara li Lenac pored remonta i druge poslove, Pavelin je rekao da će se poslovanje u  2018. temeljiti na standardnim remontima, no da su predane ponude i za 3 do 4 veća projekta. Što se tiče ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda, ove godine očekuju se tri do četiri takva projekta, a ima upita i za ugradnju nekoliko sustava za ograničavanje emisije štetenih plinova, naveo je.

Odgovarajući na upit o odnosu s Uljanikom, koji se našao u problemima i pojedinačno je najveći dioničar Lenca, Pavelin je rekao da Lenac nije izložen prema Uljaniku i da je uvjeren da će Uljanik voditi brigu o njegovim interesima. Na upit o eventualnoj prodaji, Pavelin je rekao rekao je Lenac izlistan na burzi, da je ove godine ušao i u crobex, što znači da je svaki dan na prodaju te da je pitanje većeg ili manjeg paketa, a da zainteresiranih ima.

>>>Viktor Lenac: Američki vojni brod povećat će prihode u ovoj godini

Pavelin je prokomentirao nedostatak radne snage, ocjenivši da je riječ o strukturnom problemu hrvatskog društva. Rekao je da se za neka deficitarna zanimanja mladi ne žele školovati te da se taj problem pokušava riješiti stipendijama u riječkim školama. Smatra da se događa "negativna spirala", jer se nedostatak kvalitete pokušava nadomjestiti većim brojem ljudi, ali da, kada se poveća broj ljudi, padaju plaće, produktivnost i konkurentnost. Smatra da je rješenje povećanje produktivnosti, time i povećanje plaća, optimiziranje broja ljudi i zadržavanje kvalitete.

Brodogradilište Viktor Lenac je u 2017. ostvarilo ukupne prihode od 514 milijuna kuna, 70 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, uz značajan porast neto dobiti. Neto dobit nakon oporezivanja bila je 36,8 milijuna kuna, naspram 1,5 milijuna kuna 2016. godine.

19. travanj 2024 23:42