Aktualno
StoryEditor

Pavić: Investicije su ključ razvoja; Jurčić: Nismo na radaru ulagačima

27. Listopad 2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na današnjoj je dodjeli nagrada Lider invest poručio da su investicije ključ razvoja, jer generiraju radna mjesta, a komentirao je i razvoj događaja oko Agrokora, navodeći da sve što je Vlada napravila u vezi s tom kompanijom bilo u cilju stvaranja  stabilnosti, za cijelo gospodarsko okruženje, pa tako i za investicije.

- Bile su četiri opcije: da državnim intervencijama osiguramo novac za funkcioniranje Agrokora, da nacionaliziramo Agrokor i prepišemo sve dugove na državu, da donesemo lex Agrokor i da Vlada bude posrednik ili da pošaljemo tvrtku u stečaj. Projekcije napravljene u mom ministarstvu govore da je bi trošak naknada u stečaju Agrokora iznosio 1,2 milijarde kuna samo za zaposlene u Agrokoru, a 2 milijarde ako se uzmu u obzir i dobavljači. Još ima 9 mjeseci, ali cijeli sustav je stabilan, a mogao je biti financijski tsunami na gospodarstvo, financije, turističku sezonu i zaposlenost. Upravo je stabilnost ključ za investicije i zato je izuzetno važno da ovakve konferencije stavljaju u pažnju javnosti upravo proizvodne investicije koje stvaraju nova radna mjesta – rekao je ministar Pavić.

>>> Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Govoreći o mjerama ministarstva u području rada, ministar Marko Pavić je istaknuo aktivaciju domaće radne snage mjerama prekvalifikacija za koje je predviđeno 145 milijuna kuna, potpisivanje sporazuma s Bosnom i Hercegovinom koji reguliraju uvoz radne snage iz te zemlje, te povećanje kvota za radnike iz drugih zemalja.

- Nedostatak radne snage mogao je ugroziti investicije te se, aktivacijom domaće radne snage i prateći cikluse investicija, Vlada pokazala odgovornom – kazao je Pavić.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kritizirao je nacionalna postignuća u privlačenju investicija, ali je i ponudio smjer u kojem se Hrvatska treba razvijati.

- Hrvatska je propustila dva velika vala ulaganja u JI Europu, početkom devedesetih i početkom 2000-ih. Nakon krize novi val ulaganja ponovno je krenuo, ali boljke koje su nas pratile su i dalje prisutne. Nismo konkurentni, nismo prisutni na tržištima, nismo često na radaru ulagačima. Vidimo da se pokreću nove ulagačke priče, primjerice u autoindustrije u Rumunjskoj i Slovačkoj, ali mi to propuštamo, te tvrtke ne dolaze u Hrvatsku ni istražiti mogućnosti ulaganja – istaknuo je Jurčić, dodavši da se u posljednjih godinu i pol ipak događaju određeni pomaci u uklanjanju administrativnih prepreka.

Češka i Slovačka, primjetio je izaslanik predsjednice RH, danas imaju problem jer su postigle punu zaposlenost, a nemaju kapacitet za razvoj novog modela privlačenja investicija, što znači da će u dobroj mjeri ostati na razini razvoja gospodarstva na kojoj je industrija u koju se investira.

- Na nama je da preskočimo stepenice u razvoju i nađemo ulaganja u većem dijelu lanca vrijednosti na razini EU. Pritom se moramo baviti demografskim kretanjima, jer ako će ljudi odlaziti, tko će doći ulagati. Ulaganja mogu taj problem riješiti, ako olakšamo ulaganja, lakše ćemo riješiti demografski problem. Politika radnih mjesta najjača je socijalna politika – poručio je Jurčić.

23. travanj 2024 18:27